Analiză

Transformarea halelor industriale in birouri devine o afacere tot mai profitabila

Transformarea halelor industriale in birouri devine o afacere tot mai profitabila

Printre chiriasii Conect Business Park se numara companii precum Alcatel sau Domo

06.04.2007, 22:24 467

Tina si Livio Burton au preluat firma Conect in luna iunie a anului 1999, cand au cumparat 86% din companie, pentru ca ulterior sa-si majoreze participatia la 97%, prin intermediul firmei Tinapack.
Compania a demolat o parte din halele folosite in trecut pentru productia de conectori, in timp ce doua cladiri au fost reconditionate si transformate in spatii moderne de birouri, astfel ca obiectul initial de activitate a companiei a fost modificat.
Cele doua cladiri au o suprafata cumulata de aproximativ 20.000 de metri patrati, insa compania va incepe in decursul acestui an constructia altor patru imobile de birouri, trei avand o structura formata din parter si opt etaje, iar a patra cladire avand peste 20 de etaje.
In momentul finalizarii, parcul de afaceri va cuprinde o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati de birouri.
"Este o solicitare foarte mare in piata de birouri. Daca suntem atenti in ceea ce priveste inchirierea si nu incheiem contracte la preturi foarte mari, vom avea stabilitate in ceea ce priveste gradul de ocupare. Preferam sa inchiriem conservativ", spune Tina Burton, presedintele companiei.
Cladirile din Conect Business Park au un grad de ocupare de 100%, pretul mediu de inchiriere fiind de 10,5 euro/metrul patrat.
Cheltuielile privind renovarea celor doua imobile finalizate, in care se regasesc in prezent birouri ale unor firme importante de pe piata, precum compania de telecomunicatii Alcatel sau retailerul de electronice si electrocasnice Domo, s-au ridicat la aproximativ 200 euro/metrul patrat. Renovarea spatiilor a fost realizata in regie proprie, in timp ce pentru inchirierea spatiilor de birouri compania a colaborat cu firmele de brokeraj imobiliar Eurisko si Regatta.
Intreg portofoliul companiei a fost evaluat in august 2006 la 47 de milioane de euro, potrivit reprezentantului Conect Business Park. Platforma Conect Business Park se desfasoara pe un teren de 41.000 de metri patrati, in imediata vecinatate a unui alt parc de afaceri de mari dimensiuni, Iride Business Park.
De altfel, parcul de afaceri Conect va fi unul dintre cele mai mari de pe piata Capitalei, alaturi de proiectele Sema Parc sau Baneasa Business & Technology Park, care fac parte din proiecte mixte, si includ proiecte comerciale si unitati locative.
Evaluarea portofoliului a fost realizata de compania Smith Hodgkinson pentru luna august a anului trecut.
"Pe piata se constata in continuare un deficit important de spatii de birouri, dar trebuie rezolvate problemele de infrastructura. Indiferent daca pleci la 17.30 sau la 19.30 de la birou, tot la aceeasi ora ajungi acasa, din cauza traficului de dupa-amiaza. De aceea ne gandim ca am putea sa mai tinem in viitor angajatii la facility building, care va avea o capacitate de 5.000 de persoane", afirma Burton.
Alaturi de imobilele de birouri din proiect, compania va construi o facility building, adica o cladire cu destinatii diverse, care va cuprinde printre altele sali de conferinte, food-court sau sala de fitness.
Compania Conect Business Park se afla in negocieri cu bancile Raiffeisen si HVB pentru obtinerea unui credit de 70 de milioane de euro, pentru finantarea constructiei celorlalte imobile de birouri.
Compania se afla in discutii si pentru desemnarea antreprenorului general, astfel ca lucrarile la prima dintre cladiri ar putea incepe in decurs de doua luni.
Lucrarile de constructii pentru celelalte trei imobile de birouri ar putea incepe peste sase luni, potrivit reprezentantilor companiei.
Sotii Burton au si cetatenie canadiana, dupa ce au locuit timp de noua ani peste ocean. Intorsi in tara in 1991, oamenii de afaceri au deschis mai multe fabrici de conserve la Tecuci, Targoviste si Hunedoara, pentru ca in 1999 sa se implice in afaceri imobiliare. Firma Conect Business Park are un capital de peste 16,2 milioane de lei (5,4 milioane de euro), actiunile firmei fiind listate la Bursa Rasdaq. Dezvoltarea imobiliara din nordul Bucurestiului a atras un numar semnificativ de companii in zona Pipera, unde au fost dezvoltate proiecte de mari dimensiuni, precum Iride Business Park.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO