Analiză

Un business agricol rentabil are nevoie de suprafete compacte de cel putin 400 de hectare

Un business agricol rentabil are nevoie de suprafete compacte de cel putin 400 de hectare

Nu doar companiile romanesti sunt interesate sa detina suprafete agricole mari, ci si investitorii straini

12.10.2007, 15:45 167

Marile companii romanesti care activeaza in sectorul agricol lucreaza inca pe pierdere sau cu marje de profit de 2-5%, una dintre solutiile identificate de producatori pentru cresterea profitabilitatii fiind comasarea suprafetelor agricole.
"Terenurile pe care le avem in proprietate sunt dispersate in momentul de fata, de aceea vom incerca sa comasam doua-trei mii de hecatre", spune Mihai Anghel, directorul general al Cerealcom Dolj, a doua mare companie agricola din Romania dupa cifra de afaceri din 2006.
Compania exploateaza in prezent 24 de mii de hectare de teren. Dintre acestea, doar 1.500 de hectare sunt in proprietate privata, doua mii de hectare sunt concesionate de la stat, restul de teren avandu-l in arenda de la micii proprietari.
"Procesul de achizitie este foarte greu, pentru ca taranii tin de bucata de teren pe care o mai au, de multe ori singura lor sursa de hrana", spune Anghel.
In felul acesta, suprafete care ar putea produce de cinci ori mai mult abia sunt cultivate sau uneori sunt lasate in paragina.
Fragmentarea suprafetelor agricole reprezinta unul dintre principalele inconveniente in obtinerea unui nivel de profitabilitate sporit, spun marii cultivatori de pamant.
La nivel european, Romania se situeaza pe locul doi, dupa Franta, ca suprafata agricola, dar si ca potential agricol, cu aproximativ 9,7 mil. ha de teren agricol. Dintre acestea, 7,17 mil. ha primesc subventie europeana, restul de peste 2,5 mil. reprezentand agricultura de subzistenta.
Si omul de afaceri Adrian Porumboiu, detinatorul grupului Racova Agro Pan Grup din Vaslui, este de parere ca doar o treime din suprafetele agricole sunt lucrate asa cum o cer normele europene.
Grupul de firme condus de Adrian Porumboiu exploateaza 43.000 de hectare de teren agricol, din care 37.000 de hectare sunt suprafete cultivate cu grau (25.000 de hectare) si rapita (12.000 de hectare). Suprafetele cultivate cu grau se afla in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Neamt.
Porumboiu considera ca viitorul sta in agricultura, motiv pentru care una dintre strategiile companiei sale este de a mai achizitiona terenuri pentru a-si mari suprafetele aflate in proprietate.
Compania Agricover, care desfasoara activitati de productie a materialului genetic pentru seminte si servicii de distributie agricola, detine in judetul Olt trei statiuni de productie a semintelor, doua dintre ele avand in jurul lor ferme de productie care se intind pe o suprafata de aproximativ 4.000 ha teren, partial in proprietate, partial in arenda. "Pentru a creste baza este necesar sa ne extindem. Nu gasesti ferme compacte si daca nu ai teren compact de ordinul a 400 ha ca sa poti sa ai eficienta in exploatare, nu renteaza", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover.
In masura oportunitatilor si a necesarului de dezvoltare Agricover are in vedere extinderea capacitatilor proprii, dar nu pentru cultivarea de cereale pentru comert, ci pentru sustinerea productiei vegetale. Tinta companiei este de a ajunge la peste 10.000 ha de teren.
Nu doar companiile romanesti sunt interesate sa detina suprafete agricole mari, ci si investitorii straini. Lipsa unor loturi de mari dimensiuni in majoritatea tarilor europene ii determina pe investitori sa achizitioneze terenuri in Romania, unde au posibilitatea sa isi extinda productia.
Multe companii straine sunt interesate de producerea biocombustibilului in Romania, de aceea interesul pentru a-si asigura materia prima ii determina sa investeasca in culturile de rapita, soia si floarea-soarelui. Asa se face ca doar suprafata cultivata cu rapita a ajuns anul acesta la 400 de mii de hectare, in crestere cu aproape 50% fata de anul trecut.
"Deocamdata nu avem suficiente instalatii de transformare, dar tendinta de crestere a suprafetelor destinate productiei de biocombustibili se va mentine, mai ales ca este influentata de cerere", a explicat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Oportunitatea dezvoltarii productiei agricole la scara mare a determinat si compania daneza FirstFarms sa achizitioneze pana in prezent aproximativ 3.000 de hectare de teren in Romania, pentru ca din 2008 sa inceapa productia agricola pe plan local. Reprezentantii firmei nu vor sa se opreasca insa aici. "Pana in prezent am investit in doua regiuni diferite si cautam in continuare locatii in care infrastructura este buna", spune Lorentsen. Si Riso Scotti Danubio, filiala locala a celei mai mari companii producatoare de orez din Europa, detine in prezent 7.200 ha de teren agricol cultivate cu orez in judetele Braila, Ialomita, Dolj si Olt.
Compania intentioneaza sa mai achizitioneze si alte terenuri agricole in cursul acestui an, obiectivul final fiind detinerea a 10.000 ha pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO