Analiză

Un trimestru care a bulversat economia. Ce va urma?

Un trimestru care a bulversat economia. Ce va urma?
04.03.2009, 19:21 31

Surpriza: populatia si-a redus consumul in trimestrul IV cu 5%
Consumul populaTiei s-a redus cu 4,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, marcand astfel prima scadere in ultimii 10 ani. Gospodariile populatiei au cheltuit 24 de miliarde de euro pe bunuri si servicii in trimestrul IV al anului trecut, conform Institutului National de Statistica.
Consumul total a scazut numai cu 3,7%, ca urmare a cresterii consumului administratiilor publice determinat de alegerile parlamentare.
 
Investitiile in economie s-au prabusit in T4
Formarea bruta de capital fix, adica investitiile in economie, si-a redus semnificativ ritmul de crestere in trimestrul patru al anului 2008, la 2,3%, fata de 28% pe primele noua luni ale anului.
Singurele investitii in crestere au fost cele in constructii, +7%, si mijloace de transport, +3,6%.
Volumul investitiilor a fost de 8 miliarde euro in trimestrul IV.
 
Investitiile in constructii au fost in 2008 de 11,5 miliarde de euro
Lucrarile de constructii noi au crescut in 2008 cu 22%, pana la 43,8 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro).
Investitiile in utilaje si mijloace de transport au urcat la 39,2 miliarde de lei (10,5 miliarde de euro), in crestere cu 4% fata de anul anterior.
 
Investitiile in hipermarketuri, banci si alte servicii au fost de 8 miliarde de euro anul trecut
Cea mai mare parte a investitiilor de anul trecut, de 24 mld. euro s-a facut in comert si servicii (34,4%), urmate de cele in industrie (32,7%) si constructii (7,9%). Cele mai multe investitii in comert si servicii au fost anuntate in hipermarketuri, supermarketuri si banci.
 
Agricultura si constructiile au determinat cresterea PIB in 2008
Agricultura si constructiile au crescut anul trecut cu 21%, respectiv 26%, determinand astfel cresterea de 7,1% a PIB, in conditiile in care industria a avut o crestere de numai 1,3%, cea mai redusa din ultimii opt ani.
De asemenea, comertul a crescut cu 6,6%, iar activitatile financiare imobiliare si servicii pentru intreprinderi cu 3,6%
 
Industria scazut cu 7,7% in trimestrul IV
Valoarea adaugata din industrie a scazut cu 7,7% in trimestrul IV al anului trecut fata de aceeasi perioada a anului anterior, aceasta fiind cea mai proasta evolutie din ultimii 10 ani.
Industria a scazut din cauza reducerii cererii pentru export. Dacia si Sidex, unii dintre cei mai mari exportatori ai Romaniei, au redus productia la sfarsitul anului.
 
Romania a incetinit, dar ramane lider in regiune la crestere economica
Economia romaneasca a ramas pe prima pozitie, alaturi de Polonia, in ceea ce priveste cresterea economica din trimestrul IV al anului 2008, care a coborat la 2,9%, fata de 8,9% pe primele trei trimestre, conform Bloomberg.
Astfel, PIB-ul Poloniei a crescut tot cu 2,9% in T4, in timp ce economia Ungariei a scazut cu 2%, Cehia a crescut cu 1%, Estonia a scazut cu 9,4% iar Letonia cu 10,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO