Analiză

Va exista o taxa unica asupra tranzactiilor financiare?

04.03.2010, 23:02 27

O taxa asupra tranzactiilor financiare ale bancilor a fostpropusa pentru prima data de laureatul Premiului Nobel pentrueconomie James Tobin la inceputul anilor '70. El considera ca taxaar trebui impusa doar tranzactiilor speculative de pe pietelevalutare, pentru a le face mai stabile, prin reducereavolatilitatii.

Reprezentanta Deloitte spune ca desi tendinta, cel putin lanivel european, este de unificare a sistemelor de impunere directa,eforturile se indreapta spre stabilirea unui cadru unic in carebaza de impunere este similara, si nu cota efectiva. "Dar si acestdrum este lung, pentru ca vorbim de suveranitatea fiscala afiecarui stat, iar acest drept nu e impartit cu niciun alt stat,iar modul in care isi exercita acest drept nu raspunde fata denicio instanta sau organism international", consideraSegarceanu.

Ea apreciaza ca nu putem vorbi de "necesitatea" impunerii uneiastfel de taxe unice pentru ca ea ar veni in contradictie cupoliticile fiscale ale diferitelor state, cata vreme tipurile deimpozite si modul de folosire a acestora sunt instrumente folositein mod diferit de fiecare stat in parte, in vederea implementariieficacitatii fiscale asa cum a fost gandita de fiecare stat inparte. Pe de alta parte, reprezentanta E&Y spune ca, incontextul actual, este posibila impunerea unei taxe unice asupratranzactiilor financiare, avandu-se in vedere taxarea globala atranzactiilor financiare in scopul penalizarii speculatiilorvalutare pe termen scurt.

"Totusi, dintr-o perspectiva practica introducerea unei astfelde masuri nu pare a fi usor de realizat intrucat o astfel de taxaunica ar fi greu de reglementat in toate statele (intr-un modsimilar si simultan), operatiunile ar putea fi mutate, inconsecinta, catre statele in care taxa nu a fost introdusa - inscopul evitarii acesteia, si nu in ultimul rand impartirea corectaa veniturilor taxabile intre diverse state ar putea ridica deasemenea unele dificultati".

Ramona Jurubita, de la KPMG, sustine ca discutiile despreimpozitarea tranzactiilor financiare ar putea avea la baza 3motivatii posibile. Impozitarea tuturor tranzactiilor financiarepentru a reduce volumul activitatilor riscante, speculative, petermen scurt ale bancilor, fiind considerat ca apetitul de risccrescut al bancilor le-a condus in situatia dezastruoasa din 2008,cand multe a trebuit sa fie salvate cu bani publici.

O alta motivatie ar fi impozitarea tuturor tranzactiilorfinanciare pentru a creste volumul impozitelor platite de banci, inacest fel statul recuperand sumele platite in 2008 si 2009 pentrusalvarea bancilor. Totodata, s-ar putea urmari impozitareatranzactiilor valutare pe termen scurt pentru a reduce presiuneaspeculativa asupra unor valute (aceasta fiind versiunea originala apropunerii lui Tobin).

"Taxa pe tranzactii poate avea efecte contrare majore, asa cumau descoperit tarile ce au aplicat-o (de exemplu Suedia in anii'80): mutarea tranzactiilor in alte tari intr-un interval scurt detimp, prabusirea volumului tranzactiilor pe pietele interne,scaderea eficientei pietelor financiare, cresterea costurilor detranzactionare ale clientilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO