Austria

Austriecii domina asigurarile prin opt companii care controleaza 37% din piata

Austriecii domina asigurarile prin opt companii care controleaza 37% din piata
25.10.2009, 15:17 34

Austriecii domina piata asigurarilor, cu o cota de aproape 37%si nu mai putin de opt companii din cele circa 40 cate are toatapiata, printre care se numara cei mai mari jucatori dindomeniu.

Incet-incet, prin achizitii spectaculoase, grupurile austriecesi-au construit o pozitie puternica in industria asigurarilor. Dealtfel, liderul pietei locale este grupul austriac ViennaInsurance, care detine cinci companii de asigurari: Omniasig,Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Omniasig Life.Grupul a pompat zeci de milioane de euro in aceste companii, avandin vedere ca pe piata locala asiguratorii mai mult pierd decatcastiga, din cauza daunelor mari si a preturilor care sunt mai micidecat cele din state europene mai dezvoltate.

Vienna Insurance controleaza aproape 30% din piata asigurarilor,dupa ce a inceput sa cumpere companii in 2000. Cea mai recentaachizitie a fost divizia de asigurari a BCR (BCR Asigurari si BCRAsigurari de Viata), pe care a preluat-o anul trecut in cadrul uneitranzactii de 244 de milioane de euro. Tot anul trecut ViennaInsurance a vandut una din companiile sale, Unita, catre grupulaustriac Uniqa. Dupa vanzare, compania si-a schimbat numele inUniqa Asigurari.

Uniqa este al doilea mare grup austriac de pe piata locala,compania sa, specializata pe asigurari generale, numarandu-seprintre primii zece jucatori de pe piata, cu afaceri de 138milioane de euro in 2008.

In perioada urmatoare Uniqa va lansa pe piata si o societate deasigurari de viata. Firma Agras, pe care grupul austriac apreluat-o odata cu Unita si care de mai mult de o jumatate de an aoprit vanzarea de asigurari, isi va schimba obiectul de activitate,urmand sa fie transformata in Uniqa Asigurari de Viata.

Initial, Agras vindea asigurari agricole, apoi a inceput savanda si alte tipuri de polite, insa actionarii au decis incetareaactivitatii.

Uniqa mai detine 27% din Astra Asigurari, in prezent a treiacompanie din piata asigurarilor generale, care il are dreptactionar majoritar pe omul de afaceri Dan Adamescu (70% dinactiuni). Uniqa a preluat aceste actiuni in 2005 si avea planurimari cu Astra, intentionand sa cumpere intreaga companie, insaintre timp s-a razgandit, deoarece nu a ajuns la o intelegere cuactionarul majoritar, si a cumparat, in schimb, Unita.

Al treilea grup austriac dupa volumul afacerilor pe piata localaeste Grawe (Grazer Versicherung), care detine o companie deasigurari de viata cu afaceri de 23,5 milioane de euro in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO