Austria

Christian Zeileissen: Investitorii austrieci nu au venit pentru salariile mici, ci pentru piata

Christian Zeileissen: Investitorii austrieci nu au venit pentru salariile mici, ci pentru piata

Click pentru imaginea marita

26.10.2006, 14:17 25

Odata cu privatizarile Petrom si BCR, Romania a renuntat la morile de vant olandeze si a inceput sa danseze valsul vienez pe ritmul unor investitii austriece in valoarea de 8 miliarde de euro.
Da, Austria, o tara cu 8 milioane de locuitori, este cel mai mare investitor strain de pe o piata romaneasca de 22 de milioane de locuitori, si nu numai atat, ci conduce unele dintre cele mai importante sectoare economice: bancar, asigurari, petrolier, industria lemnului si mai nou sunt primii si pe imobiliare.
"Nu cred ca se va schimba ceva in ceea ce priveste investitiile austriece odata cu intrarea Romaniei in UE deoarece marile investitii au avut loc inainte de acest moment. Primele investitii austriece au fost in industria zaharului cand nu era nicio perspectiva a intrarii rapide a Romaniei in UE. Iar investitiile mari precum cea in Petrom si BCR au avut loc inainte de intrarea Romaniei in UE si nu cred ca aderarea va schimba cu ceva aceasta situatie, precum si comportamentul investitorilor austrieci", a declarat Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei in Romania.
Piata mare de peste 20 de milioane de locuitori a Romaniei este, in opinia ambasadorului Austriei, cea care i-a atras si ii atrage cel mai mult pe investitorii austrieci. "In plus, Romania este relativ aproape din punct de vedere geografic de Austria, iar noi suntem familiarizati cu situatia tarilor in tranzitie. Am castigat o experienta destul de mare in tari precum Cehia, Slovacia sau Ungaria, pe care am aplicat-o in Romania, unde am gasit conditii oarecum asemanatoare cu cele gasite acum cinci ani in aceste tari."
Chiar daca multi investitori straini sunt atrasi sa investeasca pe piata romaneasca datorita fortei de munca ieftine, Zeileissen nu crede ca austriecii au venit in Romania pentru salariile mici ale romanilor.
"Factorul low-cost nu este asa de important deoarece, odata cu aderarea la UE, salariile vor creste, si oricum investitorii austrieci lucreaza cu tehnologii automatizate, asa ca nu cred ca austriecii au venit aici pentru forta de munca ieftina, ci in principal pentru piata. Unele dintre fabricile austriece din Romania vand pentru industria mobilei locala, cum este cazul celor de la Kronospan", a explicat ambasadorul Austriei in Romania.
Cu toate ca Austria se situeaza pe primul loc in topul investitorilor straini in Romania, Zeileissen crede ca nu vom mai avea parte de intrarea altor companii mari austriece pe piata romaneasca prea curand. "Companiile austriece au fost actori in doua mari privatizari - Petrom si BCR -, dar aceste oportunitati nu prea mai sunt, deoarece procesul de privatizare din Romania este aproape finalizat. Acum, am trecut intr-o noua etapa a investitiilor si ne implicam in investitii greenfield, precum cele din Suceava sau Sebes."
Dar Austria nu este numai cel mai mare investitor strain in Romania, ci si unul dintre partenerii principali in ceea ce priveste schimburile comerciale, ocupand locul sase intre tarile Uniunii Europene. In 2005, Romania a importat marfuri in valoare de 1,1 miliarde de euro, reprezentate in principal de masini, aparate, echipamente electrice; produse ale industriei chimice; metale comune si articole metalice; vehicule si echipament de transport; produse alimentare, bauturi, tutun.
Exporturile Romaniei in Austria au fost in valoare de 637 de milioane de euro, aproape jumatate din valoarea exporturilor, principalele marfuri exportate fiind: masini, aparate, echipamente electrice; metale comune si articole metalice; materiale textile si articole din acestea; produse minerale; carbune lemn, impletituri.
Neglijat pana in acest moment de investitorii straini, sectorul agricol este, in opinia ambasadorului Austriei, unul dintre sectoarele ce va cunoaste o dezvoltare puternica dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pana acum, oarecum neglijate de catre Zeileissen.
" Daca ma intrebati daca este loc pentru alti investitori, pot sa va spun ca multe lucruri s-au schimbat in Romania si sunt sectoare care vor arata diferit in urmatorii ani si ne gandim la agricultura pe de-o parte si la industria lemnului pe de alta parte. Sectorul agricol are potential de crestere nu numai in ceea ce priveste productia, dar si in perspectiva industriei alimentare deoarece, odata cu intrarea Romaniei in UE, sectorul alimentar se va alinia standardelor europene, atragand totodata si multe investitii austriece. "O alta industrie specifica economiei Austriei, considerata cu potential ridicat de crestere in Romania de catre ambasadorul Austriei, este industria lemnului.
"Potential are si industria lemnului, sector caracteristic investitorilor austrieci. Daca pana acum industria lemnului nu s-a putut dezvolta suficient din cauza monopolului pe care il avea Romsilva asupra restituirii padurilor, odata cu intrarea in vigoare a legii restituirii padurilor se vor deschide noi oportunitati pentru investitorii austrieci", a spus Zeileissen.
Daca pana in ultimii ani majoritatea investitorilor straini si implicit cei austrieci se indreptau catre zona de vest a tari pentru a-si construi unitati de productie, in ultima perioada estul a inceput sa capete popularitate in randul acestora. "O locatie importanta este Iasiul, o zona in care se indreapta multi investitori, datorita numarului mare de universitati care permit angajarea unui personal calificat, dar avem si doua investitii austriece importante la Suceava", a exlicat ambasadorul Austriei
El justifica prezenta slaba din Dobrogea asupra faptului ca Austria nu este o tara maritima, motiv pentru care nu deruleaza activitati portuare. "Dar, avem un interes national in Dobrogea, deoarece politica nationala a Austriei este promovarea transportului fluvial de marfuri pe Dunare si o sa ne concentram in promovarea acestui tip de transport in urmatorii ani."
Cu toate ca crede ca piata romaneasca s-a adaptat foarte bine standardelor partenerilor europeni, ambasadorul Austriei atrage atentia asupra migratiei fortei de munca, un fenomen ce ar putea provoca probleme serioase economiei romanesti daca nu este stopata.
"Cred ca nivelul mic al salariilor celor care lucreaza in productie sau al angajatilor la stat si faptul ca in ciuda unui salariu mediu de 300 de euro sunt destui oameni care sunt nevoiti sa traiasca cu 100 de euro pe luna reprezinta probleme importante care nu pot fi sustinute pe termen lung. Chiar daca salariile mici sunt un avantaj pentru companiile internationale, nu e bine pentru tara, pentru ca o sa ramaneti fara forta de munca", explica ambasadorul Austriei. El crede ca nivelul salariilor din Romania trebuie sa ajunga cel putin la cel al Ungariei sau al Slovaciei, tari care nu se confrunta cu aceasta problema a migratiei fortei de munca.
"Chiar daca aveti un nivel redus al somajului, multe companii straine mi-au spus ca una dintre principalele lor probleme este lipsa fortei de munca. Un exemplu este zona de nord a tarii de unde multi romani au plecat in Spania sau Italia. Romania va trebui sa ia masuri pentru cresterea salariilor. Daca nu se va schimba nimic, atunci exista o mare probabilitate ca cei de la tara sa vina sa inlocuiasca lipsa fortei de munca sau sa aduceti forta de munca din Asia", a incheiat ambasadorul Austriei in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO