Austria

De la companie nationala la multinationala sub OMV

26.10.2007, 22:02 60

In mai putin de trei ani, planul austriecilor a inceput sa prinda contur dupa ce Petrom a intrat pe piata din Bulgaria si Serbia prin preluarea retelelor OMV care activau in aceste tari, a pasit in Rusia, locatie tintita de orice companie petroliera in cautare de noi resurse, si a patruns si in Kazahstan, unde a investit peste 150 de milioane de euro.
Potrivit austriecilor, expansiunea Petrom nu se va opri aici, o alta posibila tinta fiind Ucraina. OMV a fost printre primele grupuri care au intuit potentialul de crestere al Romaniei, iar cartea pe care a jucat-o prin participarea la privatizarea Petrom a fost poarta de deschidere pentru toata piata est-europeana.
In afara de oportunitati masive de crestere, contributia concreta a Petrom la castigurile OMV este uriasa, cel mai important factor fiind rezervele foarte mari de titei si de gaze de care compania romaneasca dispune.
Pentru a ajunge la statutul de multinationala, Petrom a trecut in cei aproape trei ani de la privatizare printr-o serie de modificari majore care au avut ca rezultat trecerea de la pierderile de 240 de milioane de euro din 2004 la profituri de 266 mil. euro doar in primele sase luni ale anului. Rezultatele sunt si o urmare a investitiilor pe care austriecii le-au facut in companie.
Desi planul initial era acela de a aduce
3 miliarde de euro in Petrom pana in 2010, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, a declarat recent ca bugetul va fi semnificativ depasit. Starea companiei din hartii nu prea a conicis cu realitatea, spunea seful OMV.
Austriecii vor aduce doar in Petrobrazi, una dintre cele doua rafinarii pe care Petrom le are, peste 1 miliard de euro pana in 2010. Scopul acestui proiect de investitii este triplarea productiei de motorina, de la 0,7 milioane de tone anual pana la 2,1 milioane de tone anual, adica aproximativ o treime din productia totala a rafinariei. Aceasta crestere echivaleaza cu un grad de utilizare a rafinariei de 94%.
La Arpechim, a doua rafinarie a Petrom, austriecii vor aduce 200 de milioane de euro. Pe segmentul de marketing, OMV va aduce 0,5 mld. euro in reteaua Petrom, care a suferit modificari majore de la preluarea din 2004.
Odata cu toate aceste investitii, o parte importanta din salariatii Petrom au plecat, compania fiind supradimensionata din punctul de vedere al resurselor umane, ca multe alte companii de stat in momentul privatizarii.
Petrom va stabiliza productia de titei si gaze la un volum de 210.000 bep/zi pana in 2010. Compania va creste semnificativ rata de utilizare a rafinariilor la 95% pana in 2010, iar pana la sfarsitul anului 2007 produsele vor respecta normele de calitate ale Uniunii Europene.
In plus, compania va stabili noi standarde in ceea ce priveste reteaua de benzinarii, prin construirea a 250 de benzinarii Petrom V (n.red. - benzinarii premium care includ un restaurant, teren de joaca pentru copii si alte servicii non-oil) pana in 2010. In activitatea de gaze naturale Petrom va creste volumul de gaze comercializat anual in Romania la peste 7 miliarde metri cubi si va avea o cota de piata de peste 35%.
Cea mai recenta tranzactie pe care Petrom a realizat-o sub conducerea austriecilor de la OMV a fost rascumpararea fostei sale divizii de servicii si echipamente petroliere, Petromservice. Divizia externalizata in 2002 din Petrom, pentru a face compania mai atractiva pentru privatizare, a fost cumparata anul acesta cu 328,5 milioane de euro. In 2002, Petromservice a fost preluata de sinsicalistii Petrom condusi de Liviu Luca cu aproximativ 50 de milioane de euro, potrivit propriilor declaratii ale liderului sindical.
Dincolo de toate aceste cifre, venirea austriecilor de la OMV la conducerea Petrom a echivalat cu un moment extrem de important pentru industria de profil.
Austriecii au liberalizat piata produselor petroliere, pretul incetand sa mai fie unul politic, ci unul legat de evolutia internationala a barilului de petrol si de cotatiile produselor petroliere. Miscarea s-a tradus imediat in profituri si pentru ceilalti jucatori prezenti pe piata de profil, desi la nivelul consumatorului nu a fost primita cu prea mult entuziasm.
Aceasta schimbare la fata a Petrom, care s-a intamplat in doar trei ani de zile de la privatizare, este in mare parte meritul OMV, al politicii adoptate, al investitiilor derulate, al expatilor adusi.
Procesul de privatizare va ramane in continuare un subiect de controversa, dar rezultatele dovedesc ca inainte de a trece in proprietatea OMV compania lucra mult sub parametrii ei de performanta.
OMV a preluat Petrom la finele anului 2004, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,5 mld. euro. Grupul austriac a achitat statului 669 mil. euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 de milioane de euro la majorarea capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.
Competitia pe acest proces a fost destul de stransa, pe lista figurand nume sonore precum ConocoPhilips (Marea Britanie), Eni (Italia), Gazprom (Rusia) sau TNK-BP (Rusia). Dar dincolo de nume, aceste companii nu au pus pe masa statului roman niste oferte concrete, motiv pentru care OMV si-a adjudecat posesia asupra Petrom.
Aceasta a fost a doua incercare de a privatiza Petrom, dupa ce compania a fost inclusa in programul de privatizare al societatilor pe 1998. Atunci, fostul ministru al industriilor Radu Berceanu a anuntat intentia statului de a vinde 35% din companie catre investitori. In 1999, conjunctura internationala nu a fost insa printre cele mai favorabile, printre cei interesati de Petrom la vremea respectiva fiind compania ungara MOL, care derula un volum mai mic de afaceri decat Petrom, respectiv grupul italian Eni.
Statul s-a aflat atunci in situatia in care singura oferta pentru preluarea Petrom a venit din partea unui consortiu din care faceau parte oamenii de afaceri romani Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si Gelu Tofan. Normal, procesul de privatizare a fost blocat, fiind reluat in 2004 cand OMV a reusit sa preia cea mai mare companie romaneasca. Cu toate rezervele ei. Desi proiectul de privatizare a trecut fara nicio problema de Parlament, fiind aprobat prin lege, in ultima vreme tot mai multe voci spun ca redeventele fixe pe care Petrom le plateste statului de la privatizare ar trebui majorate semnificativ. La momentul privatizarii acest aspect nu a fost vazut ca o problema, dar aprecierea considerabila a barilului de titei a adus in fata autoritatilor romane posibilitati de venituri la bugetul de stat care din anumite motive au fost omise cand contractul de privatizare al Petrom a fost semnat. Toti specialistii spun ca nicio modificare nu mai poate interveni in contractul de privatizare pentru ca acesta este dovada unui acord bilateral semnat intre doua parti: statul roman si OMV. In caz contrar, statul roman risca un proces foarte greu din care are toate sansele sa iasa invins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO