Austria

Liderul pietei locale a zaharului se uita spre productia de sucuri

Liderul pietei locale a zaharului se uita spre productia de sucuri

Austriecii l-au desemnat pe Emilian Dobrescu sa gestioneze operatiunile de peste 100 milioane de euro ale Agrana pe piata locala

26.10.2007, 22:05 99

Investitorii austrieci sunt prezenti in industria alimentara locala in mare parte prin intermediul importurilor, putini dintre acestia luand decizia de deschide o unitate de productie proprie in Romania. Printre cele mai reprezentative companii cu capital austriac care au realizat un centru de productie local se numara producatorul de zahar Agrana Romania, filiala grupului austriac Agrana Zucker, cel mai mare jucator de pe piata locala a zaharului. Grupul austriac detine in prezent peste 91% din actiunile filialei locale, care detine brandurile Margaritar si Coronita.
Agrana are si o divizie specializata in productia de sucuri reprezentata de companiile Agrana Juice Vaslui si Agrana Juice Carei, care au activitati pe segmentul procesarii fructelor.
In anul fiscal 2006-2007, Agrana Romania a obtinut o productie de 38.000 de tone de zahar alb din sfecla de zahar, alaturi de care a mai rafinat 183.000 de tone de zahar brut.
Astfel, compania a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 609 mil. euro (aproximativ 173 mil. euro), cu 52% mai mare decat in 2005/2006, crestere datorata preturilor mai mari din prima parte a anului 2006, evolutiei favorabile a cursului de schimb si cresterii eficientei in productie si aprovizionarii cu materie prima, potrivit reprezentantilor Agrana. In acelasi timp, profitul companiei a crescut de peste doua ori, de la 5,5 mil. lei (1,5 mil. euro) pana la 12, 6 milioane de lei (3,5 mil. euro).
Din totalul productiei realizate insa, cel mai mare jucator de pe piata locala a zaharului a vandut anul trecut 26.000 de tone de zahar alb pe pietele externe, ceea ce reprezinta aproximativ 86% din exporturile totale de zahar alb realizate de Romania.
Daca luam in considerare faptul ca in 2006 consumul de zahar s-a situat in jurul a 560.000 de tone, consum acoperit din productia interna si din import, cu o valoare totala a pietei de peste 250 mil. euro, inseamna ca Agrana detinea la finele anului 2006 circa 70% din piata locala a zaharului. Restul de 30 de procente sunt disputate atat de importatori, cat si de producatorii locali, Lemarco, Zaharul Oradea, Zaharul Ludus, Zaharul Corabia si Marr Sugar Urziceni.
In ciuda acestui fapt, in primele sase luni ale acestui an Agrana a inregistrat o cifra de afaceri de doar 53,4 mil. euro (176,8 mil. lei), in scadere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a limitarii cotelor de productie alocate de stat, in conformitate cu reglementarile europene.
Aceasta desi producatorul a obtinut o dublare a profitului net, pana la 6,1 mil. euro (20,2 mil. lei), rezultat datorat in mare parte activitatii financiare, care a adus un castig de aproape 3 milioane de euro (9,7 milioane de lei).
Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut si o cantitate de aproape 11.000 de tone de izoglucoza, materie prima folosita mai ales in industria bauturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO