Austria

Primii la servicii IT

Primii la servicii IT

Bogdan Cocora conduce operatiunile celui mai puternic jucator de pe piata locala de servicii si consultanta IT

26.10.2007, 22:04 16

Grupul austriac S&T, fondat in 1993, are in prezent circa 3.000 de angajati si are 88 de filiale in cele 22 de tari in care este prezent. S&T Romania are o prezenta puternica in Romania, compania avandu-i printre clienti pe Holcim, Enel, Ministerul Finantelor, PIC Hypermarket si Aeroportul International Otopeni. Unul dintre cei mai importanti clienti ai companiei este Petrom, cea mai mare companie locala, detinuta de grupul austriac OMV. S&T Romania coordoneaza afacerile grupului din Bulgaria, Malta si Turcia.
"Aproximativ 70% dintre clientii S&T Romania sunt din sectorul privat, ceea ce este un avantaj pentru noi. In cazul clientilor privati ciclul de incheiere a contractelor este mai scurt", preciza anterior pentru ZF Dan Roman, prim-vicepresedinte al S&T AG.
Conform cifrelor raportate de companii la Ministerul Economiei si Finantelor, S&T Romania a fost anul trecut cel mai mare jucator de pe piata locala de servicii si consultanta IT, surclasand companii ca IBM, HP, Net Consulting sau Forte Business Services.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 62,1 milioane de euro, fata de 42 milioane de euro in 2005 - conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor.
Cifra raportata de S&T Romania nu include si veniturile obtinute din proiectele din afara tarii la care a participat compania. Christian Rosner, director executiv al S&T, a precizat de altfel in cadrul unei conferinte de presa din Bucuresti ca reprezentanta locala a avut in 2006 una din cele mai bune performante din intreg grupul IT: "Anul trecut, S&T Romania a contribuit cu circa 15-17% la cifra de afaceri a grupului, care s-a ridicat la peste 460 de milioane de euro". Din declaratiile lui Rosner rezulta ca cifra de afaceri a S&T Romania a fost anul trecut de aproximativ 73 de milioane de euro. Pentru acest an, compania urmareste o crestere de 10-12% a cifrei de afaceri. S&T Romania avea la jumatatea acestui an un numar de 250 de angajati.
Grupul austriac de servicii IT si consultanta S&T si-a propus sa isi dubleze volumul de afaceri pana in 2010 si sa depaseasca astfel pragul de
1 miliard de euro venituri anuale.
Conform planurilor anuntate de oficialii S&T, saltul cifrei de afaceri va fi rezultatul unei combinatii de crestere organica si achizitii. Compania a achizitionat in 2006 patru companii din aria sa de prezenta, iar aceste preluari vor continua. Initial S&T a avut ca arie de activitate Europa Centrala si de Est plus Germania, Austria si Elvetia, dar odata cu achizitiile realizate aria s-a exins pe pietele din SUA, China si Japonia.
Compania se bazeaza si pe previziunile de crestere a produsului intern brut in cele 23 de tari in care activeaza, crestere situata in general intre
2 si 6%, exceptand China ( 8,8%).
Oficialii S&T subliniaza si ca in estul Europei cheltuielile IT pe cap de locuitor sunt inca foarte mici, ceea ce determina un potential semnificativ de crestere. S&T prevede pentru urmatorii ani o crestere generala a pietei de servicii IT de doua cifre in Europa de Est.
Compania este specializata in solutii, consultanta si servicii IT pentru sectoarele productie, telecom, financiar, energie si administratie publica, iar in urmatorii trei ani va veni cu o oferta mai puternica si pentru sectoarele retail, vanzari auto, distributie, aviatie civila si aparare.
Valoarea pietei locale de servicii IT a atins anul trecut 239,4 mil. dolari (176,5 mil. euro), inregistrand o crestere cu 18,4%, acesta fiind unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din statele Europei de Sud-Est, conform unui studiu realizat de compania de analiza International Data Corporation (IDC).
Per ansamblu, piata IT din Romania a atins la finele anului 2006 valoarea de 1,329 miliarde de dolari, in crestere cu 10,2% fata de 2005. IDC estimeaza ca ritmul mediu anual de crestere a pietei IT va avansa cu 16% in urmatorii cinci ani. Conform acestor estimari, piata locala IT va creste in acest an cu 12%, la valoarea de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Anul trecut, segmentul hardware a consemnat o cota de 69,5% din totalul pietei IT, urmat de domeniile serviciilor - 18,01% si software - 12,4%.
Segmentul software a crescut in 2006 cu 12%, la aproximativ 230 milioane de dolari, in timp ce serviciile IT cu 28%, valoarea acestui segment de piata atingand 239 milioane de dolari. Serviciile IT vor ajunge la o pondere de 40% in total piata la orizontul anilor 2009-2010, potrivit datelor IDC.
Telecomunicatiile, sectorul utilitatilor si cel al distributiei sunt domeniile care inregistreaza cele mai importante cheltuieli dedicate sectorului IT.
Pe segmentul hardware, datele IDC arata ca in Romania, la nivelul anului 2006, au fost vandute peste 641.000 de PC-uri, cu aproximativ 5,5% mai mult fata de 2005.
Aceeasi companie estimeaza ca piata locala IT va creste pana in 2009 cu aproximativ 43%, indreptandu-se catre 2 mld. dolari (1,5 mld. euro)
Anul trecut, valoarea cheltuielilor medii in IT pe cap de locuitor s-a situat in Romania la 65 dolari (48 euro), cu mult sub media de 700 de dolari (516 euro) inregistrata la nivelul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO