Auto

Cele mai mici Toyota, Citroen si Peugeot, pregatite pentru Europa de anul viitor

08.12.2004, 00:00 44



Este oficial. Toyota Motor Corporation si grupul PSA Peugeot Citroen vor prezenta, in luna martie a anului viitor, la Salonul Auto International de la Geneva, cele trei noi modele de autoturisme din clasa mica dezvoltate in comun, in cadrul unui proiect cu o valoare totala de 1,5 miliarde de euro.



Pana atunci companiile au decis sa prezintele primele poze oficiale cu cele trei modele mini.



Toyota Aygo, Peugeot 107 si Citroen C1, cum sunt denumite coile modele, sunt destinate in special traficului urban si vor fi comercializate exclusiv pe piata europeana incepand cu prima parte a anului viitor.



Pentru toate cele trei modele este folosita o platforma tehnica comuna, insa designul exterior si cel interior sunt specifice fiecarei marci in parte. Cele trei modele au dimensiuni apropiate - lungime de 3,4 metri, latime de 1,6 metri si o inaltime de 1,4 metri.



Motorizarile vor fi asigurate de un propulsor pe benzina de un litru si de un diesel foarte economic de 1,4 litri.



Cele trei masini vor fi construite la noua unitatea de productie Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) amplasata in Republica Ceha, la Kolin. Uzina va avea o capacitate de productie anuala de 300.000 de masini, din care 200.000 de unitati pentru Peugeot si Citroen si 100.000 pentru Toyota.



Investitia celor trei mari constructori intervine in contextul unui val de proiecte de tip "greenfield", derulate in ultima perioada in Cehia.



Potrivit Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile, OICA, vanzarile de autoturisme Toyota la nivel mondial au ajuns, anul trecut la 5,36 milioane de unitati, constructorul nipon ocupand primul loc pe acest segment in clasamentul international, in timp ce grupul francez PSA Peugeot Citroen a comercializat aproape 3 milioane de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO