Auto

Cine este noul ministru al transporturilor, care va avea pe mână un buget de 3 mld. euro

Cine este noul ministru al transporturilor, care va avea...

Autor: Andreea Neferu

19.12.2012, 12:49 2608

Relu Fenechiu, 47 de ani, noul ministrul al transporturilor în guvernul Ponta II, este unul dintre membrii marcanţi ai aripii PNL Moldova, alături de nume precum Cristian Adomniţei.

Numirea sa în cadrul Ministerului Transporturilor nu este o surpriză, mai ales că Fenechiu declara în urmă cu o săptămână că vizează un post de ministru în cadrul noului guvern.

Fenechiu a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice Gh. Asachi din Iaşi şI are o diplomă de cursuri postuniversitare de la Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti. Totodată, are diplomă de master în economie şi managementul mediului de la Universitatea Ecologică Bucureşti şi diplomă de doctor în management de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, potrivit informaţiilor care apar pe site-ul personal. Este membru al Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi din 1996. Ocupă din 2010 funcţia de preşedinte al Comisiei de specialitate pentru infrastructură şi transporturi a PNL.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA în această vară, alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, fiind acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Procurorii susţineau că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumparat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revandut societatii Electrica Moldova la suprapreţ.

Noul ministru al transporturilor deţine, alături de soţia sa, Mariana Fenechiu, 6 terenuri cu o suprafaţă totală de aproape 19.400 de metri pătraţi în judeţele Iaşi, Bacău şi Alba, precum şi şase clădiri cu o suprafaţă de 925 de metri pătraţi în aceleaşi judeţe, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din octombrie anul acesta. Fenechiu mai are trei maşini, precum şi bijuterii şi obiecte de artă cu o valoare de 80.000 de euro. Are două conturi bancare cu o valoare la zi de peste 42.000 de lei şi acţiuni în cadrul firmelor Fene Grup şi La Rocca, cu o valoare cumulată de 338.000 de lei, precum şi un credit de aproape 44.000 de euro scadent în 2026. A obţinut în 2010 o indemnizaţie de deputat de 55.488 de lei şi are de încasat dividende de aproape 196.000 de lei de la firma Tehnorom.

Ministerul Transporturilor este unul dintre cele mai bogate ministere, cu bugete anuale de 2-3 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO