Auto

Doar Maybach are portbagaj mai mare ca Skoda Octavia

04.02.2004, 00:00 40



In asteptarea primului model complet nou pe care Dacia il va lansa de la veniirea in urma cu mai bine de patru ani ca actionar principal a francezilor de la Renault, est europenii vor putea admira noua generatie Skoda Octavia, incepand cu salonul auto de la Geneva, care va avea loc in prima parte a lunii viitoare.



Popularul model Octavia, care pe piata romaenasca este pe locul doi intre modelele de import, dupa Renault Clio Symbol, va fi disponibil, spun reprezentantii Skoda, in varianta berlina cu cinci usi, dar si in varianta Combi. Ultima varianta nu va aparea decat la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.



Ca dimensiuni, noua Skoda Octavia a crescut un pic fata de generatia precedenta. Mai lunga cu aproape 7 centimetri (4.572 de milimetri), mai lata cu aproape 4 centimetri (1.769 milimetri) si mai inalta cu trei centimetri (1.462 milimetri), noua generatie este inca departe de lungimea pe care o are Volkswagen Passat (4.702 milimetri), insa depaseste din acest punct de vedere modelul Audia A4 (4.547 milimetri).



Nu in ulrimul rand, inginerii producatorului ceh au echipat noua versiune Octavia cu un portbagaj gigantic (560 de litri). Pentru comparatie, modele din clase superioare, precum Audi A6 sau Mercedes E-Klasse au portbagajul mai mic. Octavia este insa depasita din acest punct de vedere de modele precum Maybach 57 (cu un portbagaj de peste 600 de litri) sau Lexus LS430(cu peste 570 de litri).



Noua Skoda Octavia are la baza (cum altfel) platforma actualei generatii Volkswagen Golf, aparuta in toamna anului trecut la salonul auto de la Frankfurt.



Mai mult, chiar si motoarele sunt imprumutate de la cele care echipeaza in acest moment marci ale grupului german, precum Volkswagen sau Audi. Astfel, vor fi disponibile patru variante de motorizari, pe benzina si doua dieseluri. Dintre motoarele pe benzina, doua vor fi MPI (cu injectie multipunct), de 1,4 litri si 75 de cai-putere si 1,6 litri si 102 cai-putere, celelate fiind FSI (cu injectie directa). Primul dintre acestea va avea 1,6 litri si va dezvolta 116 cai-putere (fiind acelasi cu cel existent in prezent pe noua generatie Volkswagen Golf), iar cel mai puternic motor pe benzina va avea 2 litri si va dezvolta 150 de cai-putere, (acelasi cu cel existent in prezent pe Audi A4).



Ce ar fi Skoda Octavia fara un motor diesel, in conditiile in care, in Romania cel putin, peste 95% din masnile vandute sunt echipate cu propulsoare diesel ? Si din acest punct de vedere noua Skoda Octavia este pregatita. Noua generatie lasnta de producatorul ceh va fi disponibila cu doua motoare turbo-diesel. Primul dintre acestea 1,9 l TDI dezvolta 105 cai-putere, iar al doilea, 2.0 l TDI dezvolta 140 de cai-putere, ambele variante fiind disponibile in prezent pe modelul Audi A3, lansat anul trecut si in Romania.



Din pacate, spun cei de la Skoda, pentru noua generatie Octavia nu va fi disponibila tractiunea integrala decat in varianta combi.



Nu a fost comunicat inca pretul de achizitie al noii Skoda Octavia, insa probabil ca si aceasta necunoscuta se va lamuri o data cu prezentarea modelului la salonul de la Geneva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO