Auto

Ford a luat o decizie importantă legată de uzina de la Craiova. Când vom vedea cel de-al doilea model

Ford a luat o decizie importantă legată de uzina de la...

Autor: Bogdan Alecu

10.06.2014, 17:15 696

Ford Motor Company a anunţat astăzi că fabrică sa de asamblare din Koln (Germania) va rămâne singură sursă de producţie din Europa pentru următoarea generaţie a celui mai bine vândut model de clasă mică, Ford Fiesta, ceea ce înseamnă că nu va exista niciun transfer de producţie către uzina de la Craiova, aşa cum scria presa germană la începutul acestui an. 

„Ford îşi păstrează în continuare angajamentul ferm faţă de uzina din Craiova, unde a investit peste un miliard de dolari în producţia de vehicule şi motoare. Planurile Ford în ceea ce priveşte uzina sunt pe termen lung, iar conducerea companiei caută în continuare oportunităţi de a introduce un al doilea model de clasă mică în producţie la uzina din România. Mai multe detalii referiotare la acest subiect vor fi comunicate la momentul oportun”, au spus reprezentanşii Ford România. Pe de altă parte, în timp ce Ford securizează locurile de muncă din Germania, în România uzina de la Craiova a pierdut 357 de angajaţi, numărul acestora scăzând de la 3.805 în 2008 când a preluat oficial uzina, la 3.448 în 2013, cu toate că în momentul preluării anunţa creşterea numărului salariaţilor la 7.000.

Anul trecut compania a produs 68.000 de modele B-Max, cu toate că uzina trebuia să ajungă la un nivel apropiat de 300.000 de unităţi, dar alături de cele 180.000 de motoare produse cifra de afaceri a Ford România s-a dublat la 1.09 miliarde de euro şi a adus un profit net de 15 mil. euro. Chiar şi aşa, în lipsa unui al doilea model uzina a fost oprită timp de 40 de zile lucrătoare în 2013 şi 29 în acest an, iar cel mai probabil alte zile nelucrătoare vor fi anunţate şi pentru lunile ce vor urma.

Anunţul de astăzi vine că urmare a semnării unui acord inovativ de investiţii dintre Ford şi reprezentanţii sindicatelor germane. Acordul ia în calcul perioadă 2017 - 2021 şi este de aşteptat să aducă reduceri de cost de cel puţin 400 milioane de dolari pentru Ford, fiind securizate totodată peste 24.000 de locuri de muncă pentru for Ford-Werke GmbH.

„Acest acord şi decizia noastră de a construi următoarea generaţie de Fiesta la Koln marchează un alt pas important în procesul de transformare a Ford Europa şi subliniază angajamentul nostru de a investi în producţia competitivă de vehicule în Germania,” a declarant Stephen Odell, Preşedintele Ford Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Am reuşit să negociem cu conducerea sindicatelor astfel încât să atingem noi nivele de competitivitate în Koln care să corespundă în acelaşi timp calităţii şi productivităţii recunoscute a acestei fabrici”.

În ceea ce priveşte Koln, acest acord include ore şi săptămâni flexibile de lucru, precum şi alte masuri inclusiv internalizarea anumitor operaţiuni asigurate momentan de furnizori  care vor permite că fabrică să fie mai eficientă din punct de vedere al costurilor, asigurând totodată că producţia următoarei generaţii a modelului Fiesta să rămână competitivă la nivel global.

Aceste schimbări permit companiei Ford să treacă la un program de lucru în 2 schimburi o dată cu demararea producţiei viitoare generaţii de Fiesta pentru a face faţă mai bine fluctuatilor generate de cererea pieţei. Un al treilea schimb de lucru  se va adăuga Fabricii de Motoare din Koln pentru a face faţă cererii viitoare pentru motorul Internaţional al Anului 2012 şi 2013, şi anume motorul EcoBoost de 1,0 litri.

Noul acord permite o flexibilitate în producţie fără precedent pentru Ford în Germania, existând inclusiv posibilitatea de a implementa ture suplimentare de lucru ziua în anumite condiţii, pentru a răspunde creşterilor şi scăderilor de cerere a pieţei. în mod similar, numărul de ore de lucru pentru fiecare schimb de lucru poate fi de asemenea ajustat în plus sau în minus cu 30 de minute, după caz. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO