Auto

Gartner: Industria auto va cunoaşte mai multe turbulenţe în 2023; până în 2026, peste 50% din vehiculele electrice vândute vor fi de la branduri chineze

Gartner:  Industria auto va cunoaşte mai multe...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2023, 11:28 1035

Anul 2023 ar putea fi un an determinant în ceea ce priveşte evoluţia pieţei maşinilor electrice, în condiţiile creşterii preţurilor la energie, la materii prime şi ale limitării subvenţiilor în unele state,  arată o analiză realizată de Gartner Inc.

"2023 este momentul adevarului pentru a inainta in electrificarea completa. Cresterea brusca a preturilor la electricitate in Europa face in asa fel incat costurile de functionare ale BEV-urilor sa fie mai putin atractive, iar unele tari, cum ar fi Marea Britanie, Elvetia si Australia, incep sa introduca impozitarea vehiculelor electrice. In plus, China a pus capat subventiilor pentru vehiculele electrice la inceputul anului 2023,  infrastructura globala de incarcare inca are multe lacune de acoperit, iar calitatea medie a serviciilor este slaba.", a declarat Pedro Pacheco, vicepresedinte analist la Gartner.

În plus, creşterea brusca a preţurilor materiilor prime, cum ar fi litiul si nichelul, va duce in mod inerent la cresterea costurilor BEV, ceea ce va ingreuna sarcina producatorilor de echipamente originale (OEM) de a reduce diferenta de pret fata de vehiculele cu combustie interna.

Prin urmare, vanzarile de BEV ar putea creste intr-un ritm considerabil mai lent sau ar putea stagna pe unele piete, ceea ce va face ca investitiile legate de BEV sa dureze mai mult timp pentru a atinge pragul de rentabilitate.

"La mai bine de doi ani de la inceputul pandemiei, producatorii de automobile inca nu pot prevedea sfarsitul perioadei de shortage pe partea de chip-uri semiconductoare si nici shortage-ul ulterior al vehiculelor pe care le pot produce. De asemenea, se confrunta cu o aprovizionare insuficienta cu materialele principale necesare in producerea bateriilor BEV, ceea ce a dus la cresterea preturilor materiilor prime", a declarat Mike Ramsey, vicepresedinte analist la Gartner.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO