Auto

Mai importante sunt mărfurile decât oamenii: Şase din zece autocare sunt mai vechi de zece ani

Mai importante sunt mărfurile decât oamenii: Şase din...

Autor: Bogdan Alecu

24.06.2013, 13:40 489

Aproape 19.000 de autobuze şi autocare erau înmatriculate în România la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor de la Poliţie, dintre care doar 2% sunt mai noi de doi ani.

Cele mai multe, adică peste 35% au o vechime mai mare de 20 de ani, având implicit standarde de siguranţă mult diferite comparativ cu cele noi. Însumate, cele cu o vechime mai mare de zece ani reprezintă 62% din totalul parcului de autobuze şi autocare ce transportă zilnic pasageri.

Comparativ, în cazul autoutilitarelor, doar 46% au o vechime mai mare de zece ani, cele mai multe, respectiv 35% având o vechime cuprinsă între şase şi zece ani. Mai mult, din total parc, 5% din camioane au o vechime mai mică de doi ani, procent de peste două ori mai mare comparativ cu cel al autocarelor. De obicei firmele de transport sunt interesate să aibă în parc vehicule cât mai noi, acestea având nu doar costuri de exploatare mai mici, ci şi taxe mai reduse în special în Europa de Vest, dar şi şanse mai mici în cazul apariţiei unor defecte tehnice.

Vârsta medie a unui autocar sau autobuz înmatriculat în România este de peste 14 ani, în timp ce în cazul utilitarelor aceasta scade la 11 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO