Auto

Masinile sportive si SUV-urile au inceput sa fie din ce in ce mai mult pe gustul americanilor

14.01.2004, 00:00 15



Mai bine de 33.000 de oameni s-au inghesuit saptamana trecut in prima zi a salonului auto de la Detroit sa vada cele 700 de automobile expuse de cei mai importanti producatori auto din lume. Cum pana la inchoederea editiei din acest an - 19 ianuarie - mai sunt doar cateva zile, am decis sa continuam si in saptamana aceasta prezentarea celor mai interesante modele de la salon. Daca saptamana trecuta ne-am concentrat asupra modelelor pick-up, cele care domina piata auto nord-americana, in aceasta saptamana am optat pentru masini sportive si un in ultimul rand cateva automobile de teren de exceptie.





Aston Martin DB9 Volante



Prin dezvoltarea modelului DB9, marca de lux britanica, una dintre preferatele lui James Bond, a vrut sa creeze o masina frumoasa, rapida, dar in acelasi timp diferita de tot ceea ce exista la momentul respectiv pe piata. Aceasta masina trebuia sa ia locul lui DB7, cea mai bine vanduta din istoria Aston Martin. Dupa varianta Coupe, prezentata spre sfarsitul anului trecut, a venit si randul decapotabilei, botezata "Volante", sa fie prezentata. Iar salonul auto de la Detroit a reprezentat cea mai buna oportunitate pentru acest lucru, spun britanicii de la Aston Martin. Cei entuziasmati de look-ul noului model, care a inlocuit in gama Aston Martin modelul decapotabil DB7, vor avea insa de asteptat pana in toamna acestui an cand va incepe comercializarea. DB9 va fi primul model construit in cadrul noii fabricii construite de Aston Martin in Anglia la Gaydon. Producsia anuala este estimata la 2.200 de unitati. Si inca un element de culoare. Fiecare model DB9, fie el in varianta coupe sau decapotabil este construit manual si implica in jur de 200 de ore de manopera.





Range Stormer



Dupa ce decenii intregi a fost interesat doar de off-roader-e, adica masini destinate mai degraba drumurilor infundate, Land Rover a sesizat interesul tot mai mare al clientilor pentru masini de teren cat mai sportive, care sa "alerge" majoritatea timpului pe sosele. Range Stormer, conceptul expus de Land Rover la salonul de la Detroit este de fapt primul SUV super-sportiv al britanicilor. Acest segment este ocupat in prezent doar de modelul Porsche Cayenne. "Nu vrem sa dezvoltam tot un fel de Porsche Cayenne. Modelul Porsche porneste de la un design sportiv si il aplica unui SUV, in timp ce noi facem exact invers" precizeaza Geoff Upex, seful departamentului de design de la Land Rover. Conceptul nu va fi transformat intr-un model de productie, spun cei de la Land Rover, insa analistii sunt de parere ca modelul va sta la baza generatiei Discovery care va apare anul viitor si a variantei Range Rover Sport anuntata pentru anul 2006.





Ford Mustang



In cei patruzeci de ani de existenta modelul Mustang al celui de-al doilea producator mondial ca marcime, Ford, a realizat vanzari de 8 milioane de unitati, devenind unul dintre simbolurile americane. Anul viitor, modelul Mustang va beneficia de prima modificare subsanttiala in privinta designului in ultimii douazeci de ani. In toata aceasta perioada generatiile aparute au pastrat in mare acelasi design de la sfarsitul anilor '70. Clientii noii generatii vor avea de ales intre varianta de baza, echipata cu un motor V6 de 4 litri si mai bine de 200 de cai-putere si varianta GT, al carei motor V8 de 4,6 litri dezvolta 300 de cai-putere. Noul look aduce, potrivit celor de la Ford, o nota de modernitate unui automobil considerat de unii ca cea mai buna intruchipare a spriritului american. Aceasta va atrage, spun cei de la Ford, un spor de clienti pentru noul Mustang, mai ales ca pretul de pornire este situat la mai putin de 20.000 de dolari.





Dodge Slingshot



Aduce aminte de Viper, modelul care a facut marca Dodge celebra printre fanii masinilor sportive, dar si de micile roadstere japoneze. Slingshot, conceptul prezentat de Dodge la Detroit, este un automobil care vrea sa fie distractiv, sportiv, economic si in acelasi timp accesibil unui public larg. In aceste conditii Slingshot este echipat cu un motor de 100 de cai putere care permite micului sportiv sa ajunga de la 0 la 100 kilometri pe ora in 10 secunde, in conditiile unui consum mediu de 5 litri la o suta de kilometri. Acoperisul este retractabil, ceea ce face ca automobilul sa aiba o imagine si mai sportiva. Prin designul sau, modelul se inscrie in strategia pe care Dodge a anuntat-o si care implica intrarea din acest an a marcii americane si pe piata europeana.





Jeep Rescue



Nu este un Hummer H2, ci este un concurent pentru acest model. Dupa succesul de care s-a bucurat modelul H2 al celor de la Hummer in Statele Unite ti nu numai, Jeep a decis ca este momentul sa lanseze la randul sau un SUV bazat insa pe platforma modelului Wrangler. Prezentat ca "cel mai tare vehicul de cautare si salvare", Jeep Rescue a fost expus in premiera la Detroit si este de fapt un autovehicul destinat situatiilro extreme. In aceste conditii, dotarile sale standard includ sistem software topografic care permite realizarea unei harti tridimensionale, sistem de navigatie prin satelit, generator de curent electric de 10 kilowati, telefone prin satelit, dar si camere in infrarosu. Chiar si anvelopele sunt din tipul run-flat, adica pot rula in pana mai multe sute de kilometri.





BMW 645Ci decapotabil



Dupa ce anul trecut a avut lansari pe banda rulanta, producatorul german de lux BMW a pregatit si pentru Detroit o noutate. Dupa reluarea spre sfarsitul anului trecut, dupa 14 ani de absenta a celebrei serii 6 prin lansarea variantei coupe, BMW a prezentat pe continentul nord-american si varianta decapotabila, care imrpumuta de altfel foarte multe elemente de la coupe. Echipata cu un motor de 4,4 litri si 326 de cai-putere, varianta decapotabila va fi pusa in vanzare in luna martie la mai bine de 75.000 de dolari. Decapotabila seriei 6 promite sa ajunga de la 0 la 100 de kilometri pe ora in putin peste sase secunde, viteza maxima fiind limitata electronic la 250 de kilometri pe ora. Ce poate fi mai placut decat retractarea acoperisului la viteze de pana la 30 de kilometri pe ora, facilitate pe care decapotabila seriei 6 o prezinta in premiera pentru producatorul german.



Sunt disponibile cutii de viteze manuale, automate sau chiar varianta SMG (Sequential Manual Gearbox) adica o cutie de viteze similara celor pe care le folosesc pilotii de Formula 1.





Volkswagen Concept T



Continuand traditia inceputa in urma cu mai multi ani, producatorul german Volkswagen a prezentat la Detroit un concept de automobil care a suprins audienta. Pentru a dezvolta conceptul botezat simplu "T", designerii Volkswagen au facut sapaturi in istoria companiei, inspirandu-se din modele precum Kubelwagen sau cele derivate din Beetle, pe care le-au transpus intr-o viziune moderna, realizand un SUV plin de inovatii tehnologice. Volkswagen concept T este echipat cu un motor V6 de 214 cai-putere, tractiune integrala 4Motion si transimie Tiptronic. La interior este prezent un sistem de comunicatii wireless denumit PMG - Personal Mobility Gateway. Acest sistem foloseste un sistem portabil asemanator PDA-urilor, care controleaza functiuni precum aerul conditionat sau sistemele de neavigatie. Oficialii producatorului german insista ca acest concept reprezinta mai mult decat un simplu exercitiu de design, lasand astfel deschisa posibilitatea intrarii in productie a acestui model.





PT Cruiser



Fanii modelului PT Cruiser au un nou motiv de bucurie. Din toamna acestui an, gama va fi imbunatatita cu un model decapotabil, al carui pre va incepe in Statel Unite la 20.000 de dolari. Vor fi trei variante de echipare disponibila, cea de baza incluzand un motor de 2,4 litri si 180 de cai-putere. Cea mai performanta varianta va purta denumirea GT si va fi echipata cu un motor de 220 de cai-putere si o cutie de viteze manuala Getrag in cinci trepte, dar si scaune de piele care duc pretul la peste 27.500 de dolari.





Cel mai puternic - Chrysler ME



Continuand traditia de anul trecut de la salonul auto de la Detroit, cu modelul de motocicleta Dodge Tomahawk, grupul DaimlerChrysler a venit si anul acesta cu un vehicul de vis. Cel mai puternic model de automobil expus la Detroit a fost fara indoiala Chrysler ME, cel care dezvolta nu mai putin de 850 de cai-putere. In aceste conditii, bolidul echipat cu un motor V 12 de aluminiu de 6 litri, realizat de AMG, compania de tuning oficiala a Mercedes, ar ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe ora in mai putin de 3 secunde, viteza maxima fiind estimata la 400 de kilometri pe ora.





Cel mai elegant - Ferrari 612 Scaglietti



Pentru a celebra 50 de ani de la primul model GT Ferrari aparut pe piata americana, marca italiana a pregatit modelul 612 Scaglietti, un model dezvoltat in colaborare cu carosierul oficial al marcii - Pininfarina. Construit in intregime din aluminiu, 612 Inlocuieste in gama Ferrari modelul 456 M GTA. Motorul noului model are o capacitate de 5.748 centimetri cubi, si dezvolta 540 de cai-putere. 612 Scaglietti este primul model din istoria Ferarri care folosesste sistem electronic de control al stabilitatii. Pretul acestuia va fi situat intre 225-240.000 de dolari.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO