Auto

Mercedes şi-a majorat uşor cota de piaţă la 2,2%

Autor: Bogdan Alecu

31.01.2011, 23:50 202

Mercedes-Benz şi-a majorat anul trecut cota de piaţă în Româniala 2,2%, faţă de 2% în 2009, deşi vânzările brandului german auscăzut cu aproape 15%, la peste 2.600 de autoturisme şi vehiculeutilitare, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA), pe o piaţă în scădere cu20%.

Cel mai bine vândut model al mărcii germane a fost anul trecutSUV-ul ML, cu peste 320 de unităţi vândute, în creştere cu 76% faţăde anul anterior, urmat de C-Klasse, cu aproape 300 de maşini, cu33% mai mult decât în 2009.

Printre cele mai scumpe automobile livrate de Mercedes-BenzRomânia se numără şapte unităţi din noul SLS, care dispune de unmotor AMG de 517 CP şi care are un preţ de pornire de 191.000 deeuro cu TVA inclusă.

Sâmbătă, 29 ianuarie, Mercedes-Benz a aniversat 125 de ani de laînregistrarea de către Karl Benz a patentului pentru primulautomobil conceput vreodată.

În România, din cele aproape 4,3 milioane de autoturisme dinparcul auto naţional, circa 85.000 de maşini aparţin mărciiMercedes-Benz, adică două din o sută la nivel naţional potrivitstatisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor. Astfel, cu toate că brandul aparţine segmentuluipremium, numărul automobilelor Mercedes-Benz din România depăşeştecu aproape 28.000 de unităţi parcul local al mărcii Hyundai şi cu30.000 pe cel al modelelor Toyota.

În acest an, oficialii Mercedes-Benz se aşteaptă la o creştereputernică a vânzărilor modelelor Euro 6, în condiţiile în careacestea sunt scutite de la plata taxei de poluare, astfel că acestemodele ar putea reprezenta aproximativ 20% din totalul vânzărilor.Estimarea făcută de reprezentanţii Mercedes-Benz vine în contextulîn care de la 1 ianuarie din cele câteva sute de modele deautoturisme comercializate pe piaţa locală, doar 21 vor fi scutiteîn continuare de taxa de poluare, potrivit unei analize a ZF.

Oficialii Ministerului Mediului au anunţat că hibridele, adicăautomobilele echipate cu un motor normal pe benzină, dar şi cu unulelectric, maşinile cu motoare Euro 6, standard care va intra învigoare din 2014, şi maşinile electrice vor fi scutite de la platanoii taxe de poluare care va fi plătită de la 1 ianuarie.

În prezent cele mai multe modele Euro 6 se regăsesc în gamaMercedes-Benz, acelaşi motor diesel de 3,0 litri cu tehnologieBlueTEC regăsindu-se inclusiv pe limuzinele E-Klasse, S-Klasse şiSUV-urile ML şi GL plus crossoverul R-Klasse. Pe lângă acestea seadaugă şi S-Klasse Hybrid, model care utilizează acelaşi sistemhibrid ca BMW Seria 7 ActiveHybrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO