Auto

Piata masinilor noi: 6 saptamani pana la 3 mld. euro

25.10.2007, 19:09 13

Piat automobilelor de import va depasi in urmatoarele sase saptamani valoarea de 3 miliarde de euro in conditiile mentinerii ritmului de crestere de 52% inregistrat in primele noua luni, care a ridicat vanzarile de automobile de import la 146.311 unitati.
Vanzarile primelor 9 luni au depasit cu aproape 10.000 de unitati volumul celor inregistrate pe intreg parcursul anului trecut si au ajuns la o valoare mai mare de 2,5 miliarde de euro, potrivit unor estimari ZF realizate in functie de valoarea medie si de vanzarile inregistrate de fiecare segment in parte.
Potrivit statisticilor APIA, vanzarile de autovehicule noi din intreaga piata au atins in intervalul ianuarie-septembrie nivelul de 265.000 de unitati, peste cel al intregului an 2006, si probabil ca estimarile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile vor fi cu mult depasite. Brent Valmar, presedintele Asociatiei, a anuntat ca numarul autoturismelor noi comercializate in Romania va fi in acest an de 320.000 de unitati, cifra ce va fi insa depasita chiar daca vanzarile lunare vor scadea de la o medie de 30.000 de unitati la sub 20.000 de unitati, situatie intalnita doar in luna ianuarie si datorata confuziei generale adusa de taxa de prima inmatriculare.
Cum importurile de autoturisme depasesc de la luna la luna cresterile estimate, nicio surpriza nu poate da peste cap avantul sectorului auto romanesc, chiar daca vanzarile pe plan intern ale producatorului Automobile Dacia au intrat pe o panta usor descendenta, de aproximativ 8% (82.566 de unitati) pentru primele trei trimestre, in timp ce productia totala si exporturile au crescut cu 5,9% si, respectiv, 37,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO