Auto

”Regele” BMW îşi pierde coroana după un deceniu în topul producătorilor de maşini de lux. Rivalul Mercedes revendică tronul

”Regele” BMW îşi pierde coroana după un deceniu...

Autor: Ştefan Stan

10.01.2017, 15:53 543

BMW a pierdut coroana în topul celor mai mari producători de maşini de lux către Mercedes-Benz, fiind pentru prima oară în ultimii zece ani când pierde prima poziţie din clasament, în condiiţile în care modelele de top sunt deja lansate de câţiva ani buni, scrie Bloomberg.

BMW a vândut cu 80.000 de maşini mai puţin anul trecut faţă de rivalul Mercedes, care a atras cumpărători mai tineri cu redesign-urile sport şi o revitalizare a unor modele populare de SUV-uri,

Revenirea BMW va fi dificilă, în special din cauza provocărilor venite din încetinirea cererii pe piaţa auto în Europa şi de ameninţarea introducerii unor bariere comerciale în Marea Britanie şi America de Nord.

Livrările BMW la nivel global au crescut cu 5,2% în 2016, la 2 milioane de maşini, însă aceasta reprezintă un avans la jumătate faţă de rata de 11,3% cu care a urcat Mercedes, la 2,08 milioane de maşini.

Locul al treilea în top este ocupat de Audi, care a vândut 1,87 milioane de maşini în 2016, cu 3,8% mai mult decât anul trecut.

Mercedes a rămas în urma BMW încă din 2005 şi chiar trecuse pe locul trei, după audi, înainte de a scoate din nou la suprafaţă noua linie de SUV-uri. 

În timp ce şeful BMW Harald Krueger spune că este focalizat mai degrabă pe profitabilitate decât pe vânzări, are nevoie de costuri suplimentare să acopere creşterea investiţiilor în maşini electrice şi maşini care se conduc singure.

Toţi cei trei rivali germani din piaţa maşinilor de lux se lutpă cu aceeaşi provocare, alături de creşterea competiţiei de la rivali mai mici precum Jaguar, Volvo sau Alfa Romeo şi companii nou-intrate în piaţă, precum Tesla. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO