Auto

Scuterele si motocicletele de teren domina piata vehiculelor pe doua roti

Scuterele si motocicletele de teren domina piata vehiculelor pe doua roti

Cele mai cautate sunt scuterele de productie asiatica, cu preturi ce oscileaza intre 1.000 si 1.500 de euro

01.05.2007, 18:26 101

Motocicletele de teren si scuterele sunt in topul preferintelor cumparatorilor romani, au declarat reprezentantii importatorilor prezenti la Salonul Moto Auto si de Echipamente Bucuresti, cel mai mare targ anual care reuneste majoritatea importatorilor de vehicule pe doua roti din tara.
Motivatia preferintei consumatorului roman pentru scutere consta in pretul scazut, costurile de intretinere reduse si lipsa necesitatii unui carnet de sofer pentru a le putea conduce.
"Piata se mareste galopant si apar si actori noi, lucru care se observa la salon, unde anul acesta sunt mult mai multi expozanti. Este, de altfel, si primul an in care am observat ca adultii au abandonat teama de a cumpara vehicule pe doua roti", a declarat Petre Stirbu, directorul importatorului marcii Peugeot Motocycles in Romania.
Cererea pentru astfel de mijloace de transport este mult mai mare in 2007, majoritatea expozantilor prezenti la salon estimand cresteri apropiate de 100% pentru afacerile lor. Motorul cresterii comenzilor pentru scutere a fost reprezentat pana acum de firmele de curierat, a caror cursa de extindere a serviciilor catre orasele de provincie a necesitat cresterea flotei.
"La inceput aceste firme de curierat, dupa cum se observa si pe strada, s-au orientat catre scutere cu preturi mai mici, de pana in 4.000 de lei ( aproximativ 1.200 de euro). Specializarea i-a determinat sa treaca acum spre scuterele profesionale, iar noi si competitorii nostri am inceput sa primim comenzi pentru astfel de vehicule", a adaugat Stirbu. El a estimat ca in 2007 reteaua Peugeot va reusi sa comercializeze 1.000 de unitati.
Cea mai mare cerere a fost observata la scuterele de productie asiatica, care, cu preturi ce oscileaza intre 1.000 si 1.500 de euro, au atras segmentul de consumatori cu o varsta intre 16 si 26 de ani. Scuterele de fabricatie europeana, cu preturi intre 6.000 si 10.000 de lei (1.800 - 3.000 de euro) sunt cerute, potrivit majoritatii expozantilor, de clienti cu o medie de varsta mai mare, care isi doresc o putere mai mare si achizitioneaza vehiculul in special pentru deplasari urbane ocazionate de ocupatia zilnica.
De cealalta parte a palierului de putere si marime, motocicletele enduro, pentru parcurs off-road, au inregistrat cereri semnificativ mai mari decat motocicletele destinate vitezei. Reprezentantii Automobile Bavaria, importatorul motocicletelor BMW pe piata interna, au declarat ca la acesta editie au fost prezenti mult mai multi vizitatori interesati de motociclete de teren, lucru manifestat si in vanzarile de pana acum.
"Este un segment (off-road - n.r.) care are tot mai multi practicanti la noi, iar pe aceasta parte am avut vanzari mult mai mari. Este vorba insa de ordinul unitatilor dat fiind ca la un salon se realizeaza mai mult angajamente si se semneaza precontracte", au adaugat reprezentantii Automobile Bavaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO