Auto

Tesla a prezentat o versiune cu tracţiune integrală a sedanului Model S

Tesla a prezentat o versiune cu tracţiune integrală a...

Autor: Anca Dumitrescu

10.10.2014, 17:23 639

Elon Musk, non-conformistul director general al Tesla Motors, a spus că automobilul poate accelera de la zero la 60 de mile pe oră (97 de kilometri pe oră) în 3,2 secunde.

"Da, este o nebunie. E ca şi când ar decola de pe puntea unui portavion", a spus Musk, spre amuzamentul sutelor de invitaţi la sediul diviziei de proiectare a companiei din Hawthorne, California.

Designul noului model îl poziţionează mai bine pe pieţe cu climă mai rece, precum New York şi Boston, unde cumpărătorii cer tracţiune integrală pentru a circula pe carosabil umed sau acoperit de zăpadă. Totodată, Testa se aliniază în acest fel în rând cu alte branduri de lux, ca BMW, Mercedes-Benz şi Lexus.

Preţul de pornire al noului automobil Tesla, pentru opţiunea cu două motoare şi pachet tehnologic, suspensie pneumatică şi roţi de 21 de inci, este de 120.170 de dolari.

Lansarea a pus capăt speculaţiilor şi aşteptărilor fanilor. Funcţiile noului model includ sistem radar care poate penetra ceaţa, ninsoarea şi nisipul, pentru a evita accidentele, şi o cameră care identifică indicatoarele rutiere şi pietonii, a spus Musk, adăugând că maşina se poate parca singură.

Introducerea acestor funcţii marcheaă o nouă pagină în istoria de 11 ani a companiei.

Din 2009 şi până la sfârşitul primului semestru din 2014, ponderea cumpărătorilor de vehicule de lux care au optat pentru tracţiune integrală a crescut de la 33% la 46%, potrivit Edmunds.com.

În special pe segmentul de lux, tracţiunea integrală este "o opţiune aşteptată", a declarat Karl Brauer, analist la Kelley Blue Book.

În trimestrul al doilea,Tesla a pierdut 62 de milioane de dolari, la vânzări de 769 de milioane de dolari. Compania, care a livrat 7.579 de automobile Model S în perioada respectivă, a avut probleme în a satisface cererea, a scris Musk într-o scrisoare adresată acţionarilor.

În acest an, acţiunile Tesla au crescut cu 71%, dar Musk consideră că preţul titlurilor este cam prea mare, opinie împărtăşită şi de Adam Jonas, analist la Morgan Stanley.

"Vehiculele electrice în mod categoric nu reuşesc să confirme aşteptările, la nivel global. Unii oameni cred că Tesla este o companie care va face vehiculele electrice accesibile pentru mase. Credem că este fals. Tesla produce maşini cu performanţe ridicol de mari, spre bucuria bogaţilor", a spus Jonas.

Analistul consideră că creşterea vânzărilor Tesla ar putea fi limitată în China, maşinile alimentate cu baterii având încă nevoie de progrese tehnologice pentru a avea succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO