Burse - Fonduri mutuale

Statul a convocat acţionarii la Oltchim ca să covertească în acţiuni creanţele AVAS de 250 mil. euro

Statul a convocat acţionarii la Oltchim ca să covertească în acţiuni creanţele AVAS de 250 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar

09.08.2012, 16:25 574

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), controlat de stat, a convocat acţionarii în vederea majorării capitalului societăţii prin conversia în acţiuni Oltchim a creanţelor deţinute de AVAS la societate, care se cifrează la 1,128 mld. lei (aproape 250 mil. euro).

Statul român a primit la începutul anului undă verde de la Comisia Europeană pentru conversia în acţiuni a unor datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Oltchim are o datorie faţă de AVAS de 508,4 mil. lei (circa 116 mil. euro la cursul actual), la care se adaugă dobânzi totale de 501 mil. lei (114 mil. euro) calculate în perioada 2007-2011.

Acţionarii minoritari ai companiei, printre care cei mai importanţi sunt nemţii din grupul PCC, s-au declarat împotriva operaţiunii din cauză că participaţiile acestora în companie ar fi mult diminuate. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât PCC are posibilitatea de a bloca majorarea, grupul nemţesc controlând împreună cu fondul Carlson Ventures aproape 33% din acţiunile Oltchim.

Pentru a-şi putea păstra participaţiile, acţionarii minoritari ar trebui să aducă 930 mil. lei (205 mil. euro) în companie.

După finalizarea operaţiunii de conversie statul intenţionează să vândă compania printr-o licitaţie cu plic închis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO