Bănci și Asigurări

1,5 milioane de salariati isi vor alege fondul de pensii private

12.02.2007, 18:40 17

Cei 1,5 milioane de salariati de pana in 35 de ani ar putea fi obligati sa opteze pentru unul dintre fondurile de pensii private obligatorii intre
1 august si 1 decembrie, urmand ca de la 1 ianuarie anul viitor sa inceapa primele contributii la aceste fonduri.
"Exista posibilitatea sa dam avizele de functionare pentru pilonul II mult mai repede decat am estimat, pentru ca observam ca investitorii sunt mult mai interesati si ar putea veni cu documentele la timp. In acelasi timp, exista posibilitatea sa emitem normele pentru infiintarea acestor fonduri pana in august", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Anterior, era luata in calcul infiintarea acestor fonduri abia la 1 ianuarie 2008, iar perioada de distribuire a salariatilor care nu opteaza timp de patru luni sa fi fost in prima parte a anului urmator.
La fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor contribui in mod obligatoriu salariatii pana in 35 de ani si in mod optional cei cu varste intre 35 si 45 de ani.
Cei pana in 35 de ani trebuie sa-si aleaga un fond de investitii, iar daca nu o vor face timp de patru luni, vor fi repartizati de Comisie la unul dintre fonduri, in mod aleator, in 30 de zile de la finalizarea perioadei in care puteau alege. Contributia este in primul an de 2% din salariul brut, ceea ce la un salariu mediu brut pe economie de 350 de euro inseamna 7 euro pe salariat lunar, deci 84 euro pe an, dar avand in vedere ca salariatii mai tineri castiga mai putin, ar trebui luat in calcul un salariu brut de 300 de euro, deci o contributie anuala per salariat de 72 de euro.
Cum segmentul de salariati intre 25-35 de ani reprezinta 31% din totalul celor 4,5 milioane de salariati, iar cel intre 15 si 25 de ani are o pondere de 10%, rezulta ca cel putin 1,5 milioane de salariati vor contribui cu 72 euro pe an in mod obligatoriu la fondurile de pensii private.
Deci sumele adunate in primul an vor fi cel putin de 108 milioane de euro, iar daca se iau in calcul macar 30% din cei intre 35-45 de ani (care sunt in numar de 1,28 milioane), rezulta contributii suplimentare anuale de inca circa 30 milioane de euro.
Comisia a pus la sfarsitul saptamanii trecute pe site-ul sau inca doua norme privind Legea 411/2004 pentru fondurile de pensii administrate privat: Norma privind provenienta capitalului social si Norma privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO