Bănci și Asigurări

262 mil. euro pentru pensii private

10.12.2007, 17:08 14

Contributiile la sistemul de pensii obligatorii administrat privat (pilonul II) vor insuma anul viitor 835 milioane de lei (262 de milioane de euro), reprezentand 0,19% din PIB, si vor ajunge la 1,8 miliarde de lei in 2010 potrivit celei mai recente estimari a Ministerului Economiei si Finantelor.
In 2009, contributiile totale la pilonul II vor totaliza 1,2 miliarde de lei.
Pentru a acoperi deficitul creat de transferul contributiilor catre sistemul privat, statul va emite obligatiuni pe termen lung.
"Guvernul intentioneaza sa finanteze deficitul rezultat prin emisiunea interna de obligatiuni de stat pe termen lung, in vederea consolidarii curbei de randament a titlurilor de stat si a adancirii gradului de dezvoltare al pietei nationale", se arata in Planul de Convergenta aprobat de Guvern la sfarsitul saptamanii trecute. Statul a reluat anul acesta emisiunea de titluri de stat inclusiv pentru scadentele mai lungi, de pana la 10 ani, insa volumele vandute au fost foarte mici.
"Impactul bugetar al aplicarii celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii nu va fi substantial in 2008. Valoarea contributiilor individuale virate la Pilonul II va fi de 0,19% din PIB in 2008, va creste progresiv la 0,33% din PIB in 2010 si va ajunge la 1% din PIB in 2016, cand valoarea cotei redirectionate din sistemul pay-as-you-go (sistemul traditional) va atinge nivelul sau maxim de 6%", se arata in Programul de convergenta.
Pentru a evalua impactul bugetar al contributiilor la cel de-al doilea pilon de pensii, autoritatile au pornit de la premisa ca numarul contribuabililor cu varsta de pana la 35 de ani reprezinta 41,4% din numarul total de contribuabili, iar 28,5% reprezinta persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 ani, din care 20% isi vor exercita optiunea de a contribui la sistem.
Cea de-a doua componenta a sistemului de pensii, pilonul privat obligatoriu, va fi implementata in 2008, ca parte a contributiilor la asigurarile sociale. Potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numarul persoanelor care vor adera la Pilonul II va fi de circa 3,5 milioane.
Campania de aderare la Pilonul II a fost initiata la 17 septembrie. Timp de patru luni, angajatii cu varsta sub 35 de ani, impliniti pana la 31 decembrie 2007, trebuie sa adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat. Salariatii intre 36 si 45 de ani pot adera optional la un astfel de fond.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat vor ajunge in administrare privata.
Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani, pana in 2016.
Numarul companiilor autorizate sa functioneze pe Pilonul II se ridica la 18, fiecare dintre acestea urmand sa gestioneze cate un fond de pensii obligatoriu.
Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale prin sistemul public de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO