Bănci și Asigurări

A doua zi de depreciere a leului

A doua zi de depreciere a leului
03.11.2008, 19:31 13

Leul a continuat ieri sa piarda teren in fata euro, urmand astfel tendinta inceputa la sfarsitul saptamanii trecute. Desi la inceputul sedintei valutare moneda nationala a dat semne de apreciere, mai tarziu cursul a inceput sa creasca, pe fondul unor ordine locale de cumparare de valuta, desi monedele din regiune se intareau.

La inceputul zilei, tranzactiile s-au realizat la 3,6500-3,6530 lei/euro, in scadere fata de nivelul de vineri, de 3,6700-3,6750 lei/euro.
"Dupa deschidere, in piata a aparut un ordin comercial masiv de cumparare de valuta, care a determinat cresterea raportului de schimb pana la 3,6650-3,6700 lei/euro, desi monedele din regiune se apreciau. Ulterior, si valutele din regiune si-au mai pierdut din avans, iar la ora 10:20 stagnau in raport cu euro", a declarat dealerul unei banci.
La ora mentionata, transferurile se perfectau la cotatii de 3,6690-3,6720 lei/euro. Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,6844 lei/euro, cu 2,34 bani peste nivelul de vinerea trecuta. Leul a inregistrat ieri cele mai mari pierderi dintre monedele din regiune, la finalul zilei cotatiile fiind in jurul nivelului de 3,69lei/euro.
Dealerii se asteapta ca si in zilele urmatoare sa se mentina tendinta de depreciere a leului.
"Cursul va depinde de sentimentul de afara, cu mentiunea ca cererea structurala de valuta din partea corporatiilor tinde sa amplifice miscarile de depreciere. Si piata din regiune este mult mai sensibila, odata cu disparitia jucatorilor de la Londra care faceau aceasta piata", a spus un dealer. Ratele dobanzilor de referinta publicate ieri de bancile comerciale se situau sub de plafonul impus de BNR pentru limitarea dobanzilor pentru sumele plasate (ROBOR), de 17,81% pentru toate scadentele.
Pentru depozitele cu scadenta la o zi, doua zile, o saptamana si o luna, dobanzile afisate se situeaza la 14,08 - 17,69%, insa pe piata monetara plasamentele pe termen foarte scurt au fost recompensate cu dobanzi de pana la 50%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO