Bănci și Asigurări

Actionarii Asiban mai aduc 6 mil. euro la capital inainte de vanzare

Actionarii Asiban mai aduc 6 mil. euro la capital inainte de vanzare

Afacerile Asiban au inregistrat un ritm de crestere peste cel al pietei (48% fata de 39%) in primul semestru

07.09.2007, 13:53 25

Cele patru banci care detin cate 25% din compania de asigurari Asiban - BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC - vor majora capitalul asiguratorului cu 6 milioane de euro (20 de milioane de lei), la 29 de milioane de euro (96 de milioane de lei). Aportul fiecarei banci va fi de 1,5 milioane de euro (5 milioane de lei).
Decizia a fost luata in cadrul unei adunari generale de la sfarsitul lui august, iar banii vor fi varsati in urmatoarele saptamani.
In urma cu cateva luni, BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania au anuntat ca intentioneaza sa isi vanda participatiile detinute la Asiban, iar recent CEC a decis acelasi lucru. Initial, oficialii CEC au declarat ca analizeaza achizitia actiunilor detinute de celelalte trei banci, insa mai tarziu s-au razgandit.
Consultantul pentru vanzare al bancilor este banca europeana de investitii Rothschild, iar partea juridica a tranzactiei este asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
"Procesul este demarat si urmeaza cursu obisnuit pentru astfel de tranzactii. Daca totul decurge normal, vanzarea se poate finaliza intr-un interval cuprins intre patru si sase luni", au declarat pentru ZF surse din actionariatul companiei.
Asiban a incheiat prima jumatate a anului cu afaceri de 88 de milioane de euro (293,7 milioane de lei), in crestere cu 48% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor companiei. Asigurarile de viata au o pondere de 18% in portofoliu, cu prime brute subscrise de 15,9 milioane de euro (aproape 53 de milioane de lei). Subscrierile companiei din asigurari de viata s-au dublat comparativ cu primele sase luni din 2006, iar cele din asigurari generale au crescut cu circa 40% in euro.
Aproape 57% din vanzarile companiei sunt reprezentate de polite de asigurare auto casco (41%) si RCA (aproape 16%). Fata de prima jumatate a anului trecut, ponderea acestor asigurari s-a redus cu opt puncte procentuale. Asiban a realizat un profit brut de peste 1,4 milioane de euro (4,7 mil. lei) in primele sase luni, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut a mers pe pierdere, cu un minus de 2,1 milioane de euro (7,5 mil. lei). Pentru tot anul, Asiban si-a propus sa obtina un profit brut de 3 milioane de euro (10 mil. lei).
Cea mai recenta majorare de capital operata de Asiban a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand cele patru banci actionare au adus impreuna 14,4 milioane de euro.
Majorarea a avut loc in luna noiembrie 2006, fiind atunci necesara pentru a scoate societatea din procedura de redresare financiara pe baza de plan, impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Comisia dictase aceasta masura din cauza unor probleme de lichiditate ale companiei, care dusesera la reducerea marjei de solvabilitate sub limita permisa de lege.
Dupa aceasta majorare, Asiban a devenit una dintre cele mai capitalizate companii de asigurari de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO