Bănci și Asigurări

Actionarii Banc Post trebuie sa-i gaseasca inlocuitor lui Pehlivanidis

22.04.2004, 00:00 86



Actionarii Banc Post, banca a carui control este detinut de grupul elen Eurobank Ergasias, vor discuta in Adunarea Generala din 29 aprilie cine ii va lua locul lui Yiannis Pehlivanidis in conducerea bancii dupa ce acesta a anuntat ca pleaca.



La inceputul acestei saptamani Yiannis Pehlivanidis, vicepresedintele Banc Post, a fost numit in functia de guvernator adjunct al Bancii Nationale a Greciei (NBG).



Numirea la conducerea celei mai mari banci comerciale din Grecia vine intr-un moment in care actionarul majoritar al Banc Post l-a propus pe Pehlivanidis pentru functia de director general executiv al bancii din Romania.



Banca Nationala a Greciei are o prezenta puternica in Balcani, activele in tarile din zona totalizand peste doua miliarde de euro.



In Romania, NBG a preluat Banca Romaneasca si detine indirect compania de asigurarea Garanta, precum si societatea brokeraj Eteba.



Banc Post se afla intr-un proces de reorganizare a managementului, prin separarea functiilor de conducere administrativa si de conducere executiva, modificarea statului in vederea splitarii functiei de conducere urmand sa aiba loc tot in AGA din 29 aprilie.



Totodata, actionarul majoritar va alege un nou reprezentant in consiliul de administratie in locul vicepresedintelui Niculae Dumitrache, care a demisionat.



Ceilalti actionari sunt GE Capital - 8,75% din capital, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - 30% in cote egale de cate 6%, precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin 8% din actiuni.



Potrivit pesedintelui Banc Post, profitul brut obtinut anul trecut s-a ridicat la 538 miliarde lei (14,3 milioane euro), in timp ce rezultatul net s-a cifrat la 455 miliarde lei (12,1 milioane de euro).
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO