Bănci și Asigurări

Actionarii din sectorul financiar au adus de acasa 43 mil. euro

22.09.2008, 16:41 34

 

Actionarii companiilor din sectorul bancar, al asigurarilor, al leasingului si al pensiilor private au adus 43 de milioane de euro la capitalul acestora in luna iulie, potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului.
Printre companiile al caror capital social a fost majorat se numara BT Asigurari, Libra Bank, Banca Romaneasca, OTP Garancia Asigurari, BT Aegon Fond de Pensii, Verida Credit IFN si Arval Service Lease.
Cea mai mare majorare de capital a fost realizata la BT Asigurari, una din primele zece companii de pe piata de profil. Francezii de la Groupama, care au cumparat asiguratorul la sfarsitul anului trecut cu 100 de milioane de euro, au adus 21,8 milioane de euro la capital. Compania a raportat anul trecut o pierdere record de 32 de milioane de euro, cea mai mare din piata asigurarilor.
Urmatoarea companie in topul majorarilor de capital din iulie este Libra Bank, unde actionarii au adus circa 7,6 milioane de euro. Libra este un jucator de talie mica si face parte din portofoliul fondului New Century Holdings.
In actionariatul bancii sunt prezente mai multe companii locale, detinute de fond, cum ar fi Romarta (38,4%), Metex Big (12,5%), Valm Proprietati (9%) sau Electroaparataj (8%). Broadhurst International detine circa 20% din actiunile bancii. Acum cateva luni, au existat speculatii in piata care indicau o eventuala preluare a bancii de catre grupul spaniol La Caixa.
O alta banca al carei capital a fost majorat in iulie este Banca Romaneasca, unde actionarii au adus peste 4,6 milioane de euro. Filiala a grupului elen National Bank of Greece, banca si-a triplat profitul in primul semestru al acestui an, pana la 14 milioane de euro. Soldul imprumuturilor acordate segmentului de retail a urcat cu 78% in aceasta perioada, pana la 914 milioane de euro.
Groupama, proprietarul BT Asigurari, detine si compania de mici dimensiuni OTP Garancia Asigurari. Francezii au majorat capitalul societatii cu 3,5 milioane de euro in iulie.
In aceeasi luna a fost majorat si capitalul social al administratorului de pensii obligatorii BT Aegon cu 2 milioane de euro. BT Aegon, un joint venture intre Banca Transilvania si grupul olandez Aegon, este al optulea jucator din piata pensiilor private obligatorii, cu aproape 136.000 de clienti.
Tot cu aproximativ 2 milioane de euro si-a majorat capitalul social Verida Credit, companie de credite ipotecare recent infiintata, printre actionarii careia se numara ABN Amro, fondul Old Lane al grupului american Citi si fondul Rubikon Partners.
De asemenea, a fost majorat cu circa 1,4 milioane de euro capitalul social al Arval Service Lease, companie de leasing operational a grupului francez BNP Paribas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO