Bănci și Asigurări

Actionarii trebuie sa aduca 3 mil. euro pentru a salva Euroasig

14.09.2008, 13:39 27

Actionarii companiei de asigurari Euroasig, plasata in administrare speciala de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), trebuie sa majoreze capitalul companiei cu 2,85 mil. euro in urmatoarea luna pentru a o readuce pe linia de plutire.

"Aceasta suma ne va ajuta sa ajungem la pragul minim de solvabilitate cerut de lege si ne va lasa si o marja de manevra", a declarat intr-un interviu acordat ZF Nicolae Crisan, administratorul special al companiei si fostul presedinte al CSA. Administrarea speciala este cea mai dura masura pe care o poate lua Comisia, urmatorul pas fiind falimentul asiguratorului. Crisan spune ca problemele Euroasig, un asigurator de talie mica, au inceput in vara anului trecut, cand marja de solvabilitate, indicator care arata capacitatea companiei de a-si respecta obligatiile fata de terti, a coborat sub 1, limita minima impusa de legislatia in vigoare. CSA i-a impus un plan de redresare companiei, care cuprindea majorarea capitalului social cu 3 mil. euro.

"Compania nu si-a majorat capitalul social decat cu circa 150.000 de euro, pentru ca actionarii au mizat pe niste fonduri din strainatate pe care nu le-au putut transfera in timp util. Intre timp, marja de solvabilitate a ajuns la 0,16, iar CSA a dispus luna trecuta intrarea in administrare speciala", afirma Crisan.

Actionarii Euroasig sunt BKP Trust Invest SRL (75%) si BKP Trading Impex (25%), companii din grupul Balkan Petroleum, controlat de omul de afaceri Marian Iancu.

Problemele financiare ale Euroasig au aparut in urma unei investitii imobiliare care i-a blocat lichiditatile, dar si a tarifelor pentru Casco, care reprezinta 75% din afaceri, sub media pietei. "Nu politica de subscriere a fost de vina. Societatea a facut o investitie neprofitabila, in sensul ca a scos un milion de euro din companie pentru constructia unui sediu nou, care insa nu a fost finalizat la data stabilita, de 30 iunie, iar investitia nu poate fi utilizata", explica administratorul special. Odata cu plasarea in administrare speciala, consiliul de administratie si conducerea societatii, respectiv directorul general si directorii generali adjuncti, au fost suspendati, iar administratorul special le-a preluat toate atributiile.

"Printre masurile luate pentru rezolvarea problemelor companiei au fost revizuirea politicii salariale, reesalonarea platilor cu daunele, reducerea la minimum a platilor administrative si reducerea numarului de angajati de la 63 la 50. De asemenea, incercam sa recuperam creantele de la parteneri si avansul pentru imobil. Pentru recuperarea regreselor de la asiguratori pe RCA, mizam pe sprijinul CSA", explica Crisan. Compania are de recuperat sume de peste un milion de euro.

Crisan spune ca a existat un client care a cerut falimentul Euroasig, dar instanta i-a respins cererea saptamana trecuta. In prezent, actionarii au la dispozitie 30 de zile pentru a majora capitalul societatii cu 2,85 mil. euro, in caz contrar actiunile vor fi facute publice si vor putea fi subscrise de oricine.

Pana acum, cinci-sase investitori s-au aratat interesati de preluarea Euroasig in cazul in care actionarii nu aduc bani. Este vorba de grupuri si fonduri de investitii din UE si din afara Uniunii, dar si de oameni de afaceri din Romania, afirma Crisan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO