Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor oscizeaza in asteptarea rezultatelor

01.07.2004, 00:00 9

Actiunile celor trei banci listate la Bursa de Valori au avut ieri evolutii de sens contrar.
In timp ce actiunile BRD au inregistrat o crestere usoara de 0,8%, titlurile Bancii Transilvania si cele ale Bancii Carpatica au inchis sedinta la cotatii mai reduse decat cele de marti, pierderile fiind de 0,8%, respectiv 0,6%.
Bancile sunt asteptate sa prezinte in  aceasta luna  rezultatele financiare dupa primul semetru al anului. Piata se asteapta ca bancile sa raporteze rezultate financiare bune  la sase luni, continand astfel evolutia buna inregistrata in primul trimestru. "Investitorii vor incepe  sa analizeze mai atent companiile si in functie de care din acestea are perspective pentru prezentarea unor rezultate mai bune, cumparatorii este posibil sa devina mai activi inainte de prezentarea acestor rezultate," a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Bancile au raportat pe primul timestrui rezultate in crestere fata de anul trecut. conform datelor Bancii Nationale pe piata bancara s-a inregistrat o crestere usoara a marjelor dintre dobanzile la depozite si cele la credite, mai ales in ceea ce priveste clienti persoane fizice. "Conteaza si rulajele. Facand o comparatie cu noi, ca societate de intermediare financiara, ar insemna ca daca avem comisioane mai mari sa avem si profituri mai mari. Totusi in situatia bancilor care au mult mai multi clienti ca o societate de brokeraj aceste marje ar trebui sa se reflecte in mod pozitiv si in rezultate. Iar rezultatele se reflecta, de obicei, si in cotatii" a comentat Alin Brendea.
Actiunile BRD au fost ieri cele mai tranzactionate titluri, cu operatiuni in valoare de  16,6 miliarde lei. Titlurile BRD au facut obiectul si unei tranzactii speciale, prin intermediul careia s-a tarsnferat un pachet de 109.000 actiuni, la pretul de 26.500 lei, pret la care s-a derulat si ultima tranzactie in piata. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 2,8 miliarde lei.
Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la pretul de 6.650 lei/actiune, transferurile cu aceste titluri insumand 3,2 miliarde lei. Ieri s-a incheiat perioada de subscriere in cadrul operarii majorarii de capital derulata de banca. Banca va inregistra actiunile in urmatoarele saptamani actiunile subscrise si cele distribuite ca dividende in conturile actionarilor in ulrmatoarele saptamani.
Dupa o evolutie linistita pe parcursul zilei, ultima tranzactie de ieri cu actiuni Carpatica s-a perfectat la pretul de 8.050 lei/actiune, valoarea transferurilor fiind de 1,3 miliarde lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO