Bănci și Asigurări

Activele bancare au trecut de 50% din PIB

25.01.2007, 15:45 21

Activele bancare au depasit anul trecut in premiera pragul de 50% din PIB, apropiindu-se de 50 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Bancii Nationale.
La sfarsitul lunii noiembrie 2006, statisticile BNR indicau active totale ale institutiilor de credit in valoare de 47,7 miliarde de euro, in crestere cu aproape 39% fata de aceeasi perioada din 2005.
Piata bancara continua sa domine arhitectura sistemului financiar romanesc, in conditiile in care capitalizarea pietei bursiere inregistreaza o dinamica mai lenta, iar asigurarile si leasingul inca nu reusesc sa ajunga nici macar la 5% din PIB.
Potrivit calculelor BNR pe baza datelor primite de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, piata asigurarilor a stagnat in 2006 privita pe baza ponderii primelor de asigurare in PIB, fiind estimata la circa 2% din produsul intern brut. Piata serviciilor de leasing, exprimata prin valoarea contractelor incheiate raportata la PIB, si-a mentinut anul trecut avansul fata de piata asigurarilor, desi acesta s-a erodat din cauza unei dinamici mai lente a pietei leasingului fata de 2005.
In acelasi timp, capitalizarea bursiera este estimata de BNR la circa 25% din PIB, fata de circa 23% in 2005.
Gradul de intermediere bancara, determinat prin raportarea creditului neguvernamental la PIB, a urcat anul trecut la 25% din PIB, cu aproape peste patru puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in 2005. Cresterea a avut loc in contextul in care BNR a continuat sa ia masuri de temperare a vitezei creditului, mai ales a celui in valuta, pentru ca la jumatatea anului sa ajunga sa determine si scumpiri ale creditului in lei. Pe acest fundal, incepand din martie 2006 leul a atins o pondere de 50% in totalul creditului, consolidandu-si usor pozitia pana la 53,1% in noiembrie. In decembrie 2004, numai 39,2% din creditul neguvernamental era denominat in lei, in timp ce euro avea o pondere de 60,8%. In noiembrie 2006, euro inregistra o cota de 46,9% din soldul total al creditelor acordate de banci.
Avansul leului a avut loc in contextul unui decalaj spectaculos intre vitezele de crestere ale creditului in cele doua monede principale: creditele in moneda nationala au inregistrat in 2006 si rate de crestere anuala de peste 90%, in timp ce creditul in euro a urcat cu aproape 23%. Per ansamblul pietei, creditul neguvernamental inregistra in noiembrie o rata de crestere anuala de 47,2%.
Sistemul bancar si-a marit gradul de concentrare, cele mai mari cinci banci de pe piata detinand peste 61% din activele totale fata de 58,8% la sfarsitul lui 2005. Odata cu privatizarea BCR, 87,9% din active apartin bancilor cu capital majoritar strain, care detin in acelasi timp 89% din piata creditului si respectiv 85,3% din cea a depozitelor.
Intermedierea bancara pe piata locala ramane mult in urma celor zece tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2004 si care inregistrau in 2005 o medie de 40,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO