Bănci și Asigurări

Activele externe ale BNR au urcat la 24 mld. euro in decembrie

13.02.2007, 19:19 18

BNR detinea la sfarsitul anului trecut active externe de 80,85 miliarde de lei (echivalentul a aproape 24 de miliarde de euro), cu 13% in lei mai mult decat in decembrie 2005.
Banca centrala investeste mai mult de jumatate din activele externe in titluri de valoare. Valoarea titlurilor detinute la sfarsitul anului trecut era de 43,8 miliarde de lei (echivalentul a 13 miliarde de euro), cu 29% mai mult decat la finalul lui 2005.
Ultima luna a anului trecut a adus insa o diminuare a acestor plasamente, care atinsesera in noiembrie un maxim istoric, cu un sold de 48,7 miliarde de lei.
O alta parte importanta din activele externe este reprezentata de plasamentele in valute convertibile, care totalizau in decembrie 27,46 miliarde de lei (8 miliarde de euro).
Potrivit politicii de plasament aprobata de Consiliul de Administratie al BNR, cel mai slab rating acceptat pentru plasamente este de "AA-"/Aa3. Astfel, fondurile pot merge fie in depozite la banci cu un rating foarte bun, fie in obligatiuni suverane sau ale unor organizatii guvernamentale. Oficialii bancii centrale au aratat in toamna trecuta ca este luata in considerare o diversificare a plasamentelor, inclusiv cu investitii in titluri emise de entitati private, pentru obtinerea unor randamente mai bune.
Nivelul plasamentelor in valute convertibile era in decembrie trecut apropiat de cel inregistrat la sfarsitul lui 2005. Pe parcursul anului trecut, aceste plasamente au inregistrat insa solduri mai mari, urcand pana la un varf de 34 de miliarde de lei in luna martie. Majoritatea plasamentelor in valute convertibile sunt reprezentate de depozite sau disponibilitati la banci straine.
BNR mai detine participatii la organisme financiare internationale in valoare de 4 miliarde de lei. De altfel, nivelul activelor externe ale bancii centrale a inregistrat in luna decembrie o scadere usoara fata de luna precedenta, pe fondul diminuarii plasamentelor in titluri de valoare.
Activele externe reprezentau in decembrie peste 98% din activele totale ale BNR, care insumau 82,2 mld. lei (echivalentul a 24,3 mld. euro). In primele noua luni din 2006 activele externe au inregistrat o evolutie relativ stabila, osciland intre 71 si 75 de miliarde de lei. In luna octombrie au inregistrat insa o crestere cu 11%, pana la un varf de 83,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO