Bănci și Asigurări

Aderarea la pensiile obligatorii continua si fara legislatie

14.03.2008, 14:55 15

Salariatii sub 35 de ani care au intrat in piata muncii dupa 17 ianuarie 2008 pot semna oricand pentru pensia privata obligatorie (pilonul II), chiar daca in acest moment procedura de aderare nu este reglementata, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceeasi regula se aplica si salariatilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care nu au aderat la pensiile obligatorii pana pe 17 ianuarie 2008.
La acea data s-a terminat perioada de patru luni de aderare initiala, in care toti salariatii sub 35 de ani au fost obligati sa isi aleaga un fond de pensii, optiunea fiind deschisa si salariatilor de 35-45 de ani. Dupa 17 ianuarie, piata a asteptat adoptarea de catre CSSPP a normei de aderare continua, care sa reglementeze intrarea in sistemul de pensii obligatorii a celor sub 35 de ani care se angajeaza dupa aceasta data si a salariatilor intre 35 si 45 de ani care nu si-au ales inca fondul de pensii, dar pot face aceasta optiune pana ating varsta limita de 45 de ani.
Insa norma de aderare continua nu este inca aprobata de catre CSSPP, motiv pentru care Comisia a comunicat celor 18 companii de pensii ca aderarea la fondurile private poate continua chiar si in absenta acesteia, dupa regulile si cu formularele de aderare folosite in campania de patru luni de pana pe 17 ianuarie.
Potrivit lui Mircea Oancea, decizia de continuare a aderarii la fondurile de pensii private a fost luata pentru a scurta intervalul intre 17 ianuarie si data adoptarii normei de aderare continua.
Conform unor estimari ale companiilor de pensii de pe piata, in fiecare an peste 100.000 de noi salariati eligibili (cu varsta sub 35 de ani) intra pe piata muncii.
"Speram sa putem adopta norma de aderare continua in urmatoarele 2-3 saptamani. Prima raportare oficiala a numarului de clienti atrasi dupa 17 ianuarie se va face la sfarsitul lunii aprilie", a declarat Mircea Oancea.
Dupa adoptarea normei de aderare continua, toti salariatii sub 35 de ani proaspat intrati pe piata muncii si care nu si-au ales inca fondul de pensii private vor fi obligati sa adere in urmatoarele patru luni la un fond sau vor fi repartizati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii (CNPAS) in cadrul loteriilor ce vor fi organizate lunar.
Dupa startul sistemului de pensii obligatorii, aproape 4,2 milioane de clienti au aderat la aceste fonduri private. Urmatorul pas major al sistemului este startul colectarii primelor contributii, programat pentru luna mai, cu contributiile aferente lunii martie.
Si norma de colectare a contributiilor se afla tot in dezbatere publica, pe site-ul CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO