Bănci și Asigurări

Adina Călin, Director Produse, CEC Bank: Vedem o contracţie a creditării, mai ales a creditării ipotecare. Pe de altă parte, cel puţin pe portofoliul nostru am văzut o creştere a oferetei în ceea ce priveşte cardul de credit, creditul de consum, însă nu ne dorim ca în această perioadă de dobânzi mari să fim foarte agresivi în ceea ce priveşte creditarea retail

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Adina Călin, Director Produse, CEC Bank: Vedem o...

Autor: Mircea Nica

27.06.2023, 14:30 499

Vedem o contracţie a creditării, mai ales a creditării ipotecare. Pe de altă parte, cel puţin pe portofoliul nostru am văzut o creştere  a ofereti în ceea ce priveşte cardul de credit, creditul de consum, însă nu ne dorim ca în această perioadă de dobânzi mari să fim foarte agresivi în ceea ce priveşte creditarea retail, a spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

“Din punct de vedere al dobânzii variabile noi nu am schimbat marjele pe care le practicăm. Evident creşterile de dobânzi vin din majorarea indicilor din piaţă. În zona de credite ipotecare cu dobândă fixă am operat în luna mai o scădere a dobânzii fixe pe care o practicăm la creditele ipotecare de peste 2 procente, iar pentru clienţii cu o bonitate mai bună, dobânda poate să meargă chiar mai jos”, a mai adăugat Adina Călin.

Ea susţine că cel puţin în zona de retail, creşterile pe care CEC Bank şi le-a propus anual, au fost cumva creşteri organice.

“Întotdeauna am încercat să avem un echilibru între ceea ce oferim prin credite şi cu ce mergem către economisire. Ne dorim ca această economisire să crească. Vedem că şi în 2023 avem cifre foarte bune. Suntem în trendul anului 2022.”

Ce a mai spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank:

Noi la CEC ne dorim să fim unul dintre principalii furnizori pentru români atunci când se gândesc să economisească. Lucrul acesta s-a văzut în ultimii ani şi se vede şi în momentul de faţă. Dacă anul trecut am fost printre primii care am reacţionat în cee ace priveşte creşterea dobânzilor pentru depozite. Am operat 6 modificări a dobânzilor în sus.

Am avut la finalul anului o creştere mult peste piaţă, undeva la 25%. Ne menţinem această strategie şi în 2023 şi practic, spre deosebire de alţi jucători din piaţă, cel puţin în prima jumătate a anului ne-am menţinut dobânzile pe care le-am avut în 2022. Este clar că vedem trendurile pieţei care se duc spre o scădere naturală a dobânzilor. Nu ne putem aştepta să se întâmple de pe o zi pe alta lucrul acesta. Probabil că în ceea ce priveşte depozitele o să apară uşoare diminuări ale dobânzilor pe care le oferim, dar în ceea ce ne priveşte vrem să fim una dintre primele opţiuni pentru consumatori

Dacă ne uităm la anul 2022 este clar că multe dintre sursele noastre s-au dus către creditarea economiei reale şi acolo am creditat undeva spre 4 mld. lei.

Probabil că există această obişnuinţă de a se muta de la o bancă la alta atunci când se oferă dobânzi mai mari la depozite. Noi putem să observăm din cifrele pe care le-am înregistrat de la an la an pentru că întotdeauna am avut creşteri mai mari decât media sistemului bancar.

Dacă este să ne uităm cel puţin la deponenţii retail cu sume mari care nu sunt foarte mulţi la nivelul sistemului bancar, undeva în jur de 60.000 la anul 2022, cu depozite de peste 100.000 euro, dar acelaşi client poate să aibă la mai multe bănci. Este clar că respectivii urmăresc aceste dobânzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels