Bănci și Asigurări

Adrian Allott, Aviva: Produsele de pensii private obligatorii vor fi aproape identice

Adrian Allott, Aviva: Produsele de pensii private obligatorii vor fi aproape identice

Adrian Allott, deputy CEO Aviva Asigurari de Viata: Fondurile de pensii obligatorii vor fi produse foarte omogene, din cauza cerintelor legale de randament si a comisioanelor, plafonate la un nivel destul de redus. Ar fi fost mai bine ca produsele sa fie cat de cat diferite, pentru a permite clientilor o alegere reala intre fonduri. In aceste conditii, diferenta va fi facuta de campaniile publicitare si de canalele de distributie.

15.06.2007, 20:40 36

Investitiile in publicitate si dezvoltarea canalelor de distributie vor face diferenta intre succesul administratorilor de pensii private obligatorii (pilonul II), spune Adrian Allott. In prezent, Aviva isi infiinteaza propria companie de pensii obligatorii, care il va avea ca director general pe Allott.
"Fondurile de pensii obligatorii vor fi produse foarte omogene, din cauza cerintelor legale de randament si a comisioanelor, plafonate la un nivel destul de redus", a declarat Allott. Conform legislatiei, fondurile de pensii obligatorii va trebui sa se incadreze intr-un prag minim de randament, la un nivel ce va fi definit de Comisia de Pensii Private (CSSPP).
Din cauza cerintelor de randament minim, este foarte probabil ca toti administratorii de fonduri de pensii obligatorii sa aleaga strategii investitionale cvasiidentice, spune reprezentantul Aviva. La fel
s-a intamplat si in Polonia, unde sistemul de pensii functioneaza de aproape opt ani si a fost reglementat asemanator cu cel care se lanseaza acum in Romania - legislatia restrictiva a dus la produse omogene, cu strategii investitionale aproape identice, pe piata pensiilor de pilon II, afirma Allott.
Spre comparatie, la pensiile private facultative (pilonul III), fondurile au cerinte mai precise - randamentul minim cerut de legislatie trebuie sa depaseasca jumatate din media pietei de pensii sau sa nu fie cu cel mult patru procente sub aceasta medie a randamentelor din piata. Spre deosebire insa de pensiile facultative, comisioanele maxime ce pot fi percepute de administratorii pensiilor obligatorii sunt de doua ori mai mici, ceea ce limiteaza foarte mult spatiul de manevra al companiilor de administrare, apreciaza Allott.
"Concurenta este intotdeauna in beneficiul clientului, dar in cazul pensiilor obligatorii competitia va fi limitata la maxim de strictetea legislatiei. Ar fi fost mai bine ca produsele sa fie cat de cat diferite, pentru a permite clientilor o alegere reala intre fonduri", a comentat Allott.
Cat despre strategia Aviva pe pensiile obligatorii, Allott spune ca investitiile initiale vor fi de ordinul "zecilor de milioane de euro", plecand de la cerintele minime de capital (4 mil. euro) si ajungand la costul extinderii, recrutarii de personal permanent si de agenti temporari, costuri administrative, de campania publicitara si alte cheltuieli legate de punerea la punct a sistemului.
"Investitia cea mai mare va merge in dezvoltarea distributiei si in achizitiile interne. Acestea costa mult mai mult decat cerintele minime de capital", a spus Allott. Investitia in compania de pensii are o componenta semnificativa de costuri variabile, a declarat el, care depinde de numarul de clientia atrasi. Paradoxal, dar cu cat este mai de succes campania de vanzare, cu atat pierderile initiale ale companiei de pensii vor fi mai mari, situatie identica si in cazul celorlalte companii de administrare.
Motivul este in primul rand legat de plata comisioanelor pentru agentii de marketing - cu cat sunt atrasi mai multi clienti, cu atat compania plateste mai multe comisioane agentilor sai, iar pierderile initiale sunt mai mari, din moment ce colectarea efectiva a contributiilor va debuta in ianuarie 2008, la cinci luni de la startul vanzarii.
"Daca totul merge bine", spune Allott, "investitiile initiale ale Aviva ar putea sa depaseasca si 50 de milioane de euro".
Pentru atragerea unui numar cat mai mare de clienti, Aviva are "planuri pentru o crestere agresiva a retelei si a altor canale de distributie", a precizat el, de la parteneriate cu brokeri de pensii la forta de vanzare proprie si agenti recrutati temporar. In opinia sa, principalele probleme privind startul sistemului in luna august sunt acum in sarcina oficialitatilor - o procedura de validare cat mai facila pentru participantii la pensiile obligatorii si crearea unui sistem informatic eficient de evidenta si plata a contributiilor.
In afara de Aviva, pana acum alte opt companii se afla pe lista de asteptare, in diverse stadii de autorizare, pentru licenta de administrator de pensii obligatorii: Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, BCR, BRD, BT Aegon, Interamerican, Omniasig si compania slovena Prva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO