Bănci și Asigurări

Afacerile AIG Romania, in crestere cu 23% pe primul trimestru

13.05.2004, 00:00 18

AIG Romania, sucursala de asigurari generale a companiei americane AIG, a inregistrat in primul trimestru al anului 2004 o crestere de 23% in dolari a primelor brute subscrise comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Profitul net pe primele trei luni ale anului 2004 reprezinta aproape 40% din intregul profit net al anului 2003.
Pe primul trimestru 2004, compania a raportat un profit net de 10,3 mld. lei (0,32 milioane dolari), in conditiile in care profitul net pe anul 2003 a fost de 27,4 mld. lei ( aproximativ 0,83 milioane dolari).
ISuntem in grafic cu obiectivul privind incasarile pe primul trimestru", a spus Mihnea Tobescu, director general AIG Romania
Tobescu a mai spus ca  profitul in crestere se explica prin  imbunatatirea filozofiei de subscriere a riscurilor, dar si a folosirii unui program de reasigurare adecvat.
"Nu putem scrie orice riscuri. Politica AIG este de a subscrie doar riscurile suficient de profitabile din punct de vedere financiar. De altfel, aceasta este politica AIG pe plan regional. Dar trebuie spus ca profitul este in crestere si datorita unui program de reasigurare adecvat", a mai spus Mihnea Tobescu.
Directorul AIG Romania estimeaza ca piata asigurarilor va ajunge in cursul acestui an la 1 miliard de dolari.
Cea mai mare parte a incasarilor a provenit si pe primul trimestru, ca si anul trecut, din asigurarile de incendiu si calamitati naturale. In rest, compania mai are in portofoliu polite de raspundere civila generala si de accidente si boala. Dintre acestea, politele de raspundere civila au cel mai ridicat ritm de crestere, conform reprezentantilor companiei.
 Compania face parte din grupul AIG, cea mai mare companie de asigurari si servicii financiare din lume din punctul de vedere al capitalizarii bursiere.
Cu o politica de a subscrie doar riscuri profitabile, care insa se gasesc greu, AIG Romania a ramas in ultimii ani printre primele 10 companiile de asigurari generale din punct de vedere al cotei de piata, cu circa 2-3%, dar niciodata nu a fost un concurent pentru top 3 sau top 5, in pofida "spatelui" sau foarte puternic.
Conform reprezentantilor companiei, ca obiectiv pe termen lung este achizitia unei societati de pe piata romaneasca, iar industria este permanent monitorizata pentru a selecta aceasta companie.
AIG Romania face parte din grupul American International Group, care mai este reprezentat pe piata romaneasca de AIG Life (asigurari generale) si fondul de investitii AIG-CET Capital Advisors. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO