Bănci și Asigurări

Afacerile Ardaf au scazut cu 30% la sase luni

Afacerile Ardaf au scazut cu 30% la sase luni

Click pentru imaginea marita

07.08.2007, 20:12 15

Compania de asigurare Ardaf a inregistrat o scadere cu 30% (in euro) a subscrierilor de prime brute, pana la un volum de 24,3 milioane de euro in primul semestru al acestui an, conform datelor furnizate ZF de catre companie. In pofida reducerii cu 30% a primelor, compania a platit cu 24% mai multe despagubiri clientilor, arata datele financiare.
Scaderea de business a provenit in primul rand din asigurarile generale, care aduc peste 97% din subscrierile companiei. Primele brute din asigurari generale au scazut cu 30%, pana la 23,7 mil. euro. In acelasi timp, asigurarile de viata, care au o pondere de 2,4% in portofoliul Ardaf, au adus cu 13% mai putine prime in primul semestru al anului.
Practic, afacerile Ardaf au accelerat prabusirea inceputa in 2006, cand volumul de prime brute subscrise al companiei s-a redus cu 14% in euro, de la 64,6 la 55,7 mil. euro.
Oficialii companiei au explicat reducerea volumului de prime din primul semestru printr-o prudentialitate crescuta si prin "orientarea in directia calitatii si a valorii, in detrimentul cantitatii".
Anul trecut, compania a traversat cea mai dificila perioada de la infiintare, stand aproape jumatate de an in administrare speciala si inregistrand, la finele anului, o pierdere de aproape 35 de milioane de euro, cea mai mare de pe piata asigurarilor. Pentru primul semestru din 2007, oficialii companiei nu au precizat rezultatul financiar obtinut. In schimb, ei au declarat ca prioritatea a fost onorarea unor despagubiri restante fata de clienti.
Astfel, compania a platit in primul semestru despagubiri si daune totale de 22,9 milioane de euro, la afaceri de 24,3 milioane de euro. Spre comparatie, in primul semestru din anul trecut, compania platise daune totale de 18,6 milioane de euro, la subscrieri de 34,2 mil. euro.
In prima jumatate a anului, politele de raspundere civila auto (RCA) au adus aproape 52% din afacerile Ardaf, fiind urmate de politele facultative auto (Casco), cu 27%.
La inceputul acestui an, Ardaf a fost preluata de fondul ceh de investitii PPF, prin intermediul firmei cipriote Sabile Limited, care a cumparat 56% din Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender.
Dupa o serie de achizitii ulterioare, Sabile a ajuns sa detina circa 70,81% din actiunile Ardaf (tranzactionate pe piata Rasdaq a Bursei de Valori) si a lansat o oferta publica de cumparare si pentru restul de 29,19%. In prezent, cel mai important actionar minoritar al Ardaf este Raiffeisen Zentralbank, care controleaza 7,67% din actiunile companiei de asigurari.
In urma procedurii de redresare financiara prin administrare speciala de anul trecut, Ardaf a ajuns una dintre cele mai capitalizate companii de asigurare de pe piata, avand un capital social de 162,6 milioane de lei (circa 51 de milioane de euro).
Ardaf are acum 1.200 de angajati permanenti, 5.000 de colaboratori si o retea teritoriala de 200 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO