Bănci și Asigurări

Afacerile ING Asigurări au depăşit 130 mil. € anul trecut, dar profitul s-a înjumătăţit

Afacerile ING Asigurări au depăşit 130 mil. € anul trecut, dar profitul s-a înjumătăţit

Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări: Stabilizarea la nivel macro şi îmbună­tăţi­rea perspectivelor au avut un impact pozitiv asupra încrederii clienţilor

Autor: Ciprian Botea

10.02.2012, 00:05 712

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor de viaţă, a subscris anul trecut prime brute de 554 milioane de lei (131 mil. euro), în creştere cu 2% faţă de 2010, pe fondul unui sentiment de prudenţă din partea clienţilor care au preferat poliţele tradiţionale cu garanţii.

Profitul brut al companiei a scăzut însă cu mai mult de 60% şi a ajuns la 17,8 milioane de lei (4,2 mil. euro). Oficialii asigurătorului afirmă că scăderea profitului era aşteptată şi se datorează investiţiilor în sisteme informatice şi cheltuielilor generate de noile reglementări privind licenţierea agenţilor de asigurări.

"Anul 2011 a continuat să fie un an cu provocări, iar dificultăţile apărute pe plan european au încetinit revigorarea economică. Totuşi, stabilizarea la nivel macro şi îmbună­tăţi­rea perspectivelor au avut un impact pozitiv asupra încrederii clienţilor şi a resurselor alocate de aceştia pentru asigurări", afirmă Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări.

Volumul despăgubirilor plătite clienţilor au urcat cu 18% pe parcursul anului trecut, până la 63,2 milioane de lei (14,9 mil. euro). Asigurătorul menţionează că volumul poliţelor răscumpărate înainte de scadenţă a ajuns la nivelul de dinaintea crizei. Mulţi clienţi ai companiilor de asigurări de viaţă şi-au reziliat contractele în criză pentru că aveau nevoie de lichidităţi sau pentru că au fost speriaţi de scăderea randamentelor obţinute din investiţii.

La nivelul pieţei, cele mai multe răscumpărări s-au înregistrat în cazul poliţelor unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă investi­ţio­nală), unde întregul risc din investiţii era transferat asiguratului.

Clienţii au devenit însă mai prudenţi pe fondul crizei şi acum aleg produse tra­diţionale, în cazul cărora asigurătorul garantează capitalul investit sau chiar un randament minim. Poliţele tradiţionale au reprezentat în cazul ING Asigurări două treimi din volumul total al primelor brute subscrise în 2011.

Activele aflate în administrarea companiei de asigurări au crescut cu 6% şi au ajuns la 2,1 miliarde de lei (circa 490 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie.

O performanţă mai bună a fost raportată de pensiile private facultative, numărul conturilor de pensie depăşind pragul de 100.000, ceea ce marchează un avans de aproape 20% faţă de sfârşitul lui 2010. Cele două fonduri de pensii private facultative ale ING administrau în decembrie active de circa 200 milioane de lei (46,3 mil. euro).

"Instituirea deductibilităţii fiscale totale, în limita a 400 de euro pe an, începând cu 2012 poate determina pe termen mediu un apetit mai mare al angajatorilor pentru acest bene­ficiu extrasalarial, astfel încât estimez în următorii trei ani un impact suplimentar de 10-15% în evoluţia numărului de participanţi, în contextul menţinerii situaţiei macroeconomice actuale", afirmă Coman.

De asemenea, fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,46 miliarde de lei (570 mil. euro), ceea ce reprezintă un avans de 45% faţă de luna decembrie 2010. ING deţine mai mult de o treime din piaţa pensiilor obligatorii şi are aproape 1,7 milioane de participanţi.

Mai mult de 5 milioane de angajaţi participă la sistemul de pensii private obligatorii, 3% din salariul brut al acestora se virează lunar într-un cont individual de care vor putea dis­pune în momentul pensionării.

Circa 3,5% din conturile de pensie administrate de ING erau goale la sfârşitul anului trecut deoarece angajatorii nu au virat contribuţiile în contul participanţilor respectivi. Pon­derea conturilor goale a scăzut totuşi de la 4,3% în luna decembrie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO