Bănci și Asigurări

Aglomeratie de sedinte de politica monetara in mai, iunie si iulie

20.02.2007, 16:41 13

Consiliul de Administratie al BNR si-a programat pana la sfarsitul anului inca sase sedinte dedicate politicii monetare, ultima urmand sa aiba loc pe 31 octombrie.
In total, vor fi sapte sedinte in 2007, incluzand-o pe cea de pe 9 februarie, fata de opt in 2006. Prima sedinta din 2008 este programata chiar la inceputul anului, pe 4 ianuarie.
BNR a inceput publicarea calendarului de sedinte de politica monetara in toamna lui 2005, odata cu trecerea formala la strategia de tintire directa a inflatiei.
Piata financiara are de atunci un reper privind datele la care banca centrala poate lua decizii de politica monetara, mai ales in ceea ce priveste dobanda, dar si rezervele minime obligatorii, care continua sa umfle costurile bancilor.
Distribuirea in timp a sedintelor de politica monetara din 2007 poate oferi indicii privind perioadele in care Banca Nationala considera ca ar putea fi necesara o reevaluare a judecatilor privind inflatia sau o mai mare viteza de reactie ori de anticipare a unor fenomene.
Se poate astfel remarca frecventa lunara a sedintelor in perioada mai - iulie. In schimb, in toamna sunt programate numai doua sedinte, in septembrie si octombrie.
Astfel, de la sfarsitul primaverii si pana in iulie inclusiv este de asteptat o volatilitate mai mare pe piete avand in vedere ca eventuale decizii de politica monetara vor pluti in aer in fiecare luna. De altfel, BNR anticipeaza pentru perioada aprilie-septembrie o crestere a inflatiei, pana la 4,7% la sfarsitul trimestrului al treilea. Banca centrala vede posibile cresteri de preturi ale unor marfuri alimentare antrenate de adoptarea Politicii Agricole Vamale si a Politicii Vamale Comune, putand rezulta o crestere a inflatiei cu 0,3 puncte procentuale in prima jumatate a anului.
Rapoarte trimestriale privind inflatia si perspectivele acesteia urmeaza sa fie publicate cu frecventa mai mare in mai si iulie, apoi in octombrie, iar urmatorul de-abia in februarie 2008.

Calendarul sedintelor

26 martie
2 mai
25 iunie
31 iulie
26 septembrie
31 octombrie
4 ianuarie 2008
4 februarie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO