Bănci și Asigurări

AIG Life: Nu intram pe fonduri facultative de pensii

19.10.2006, 19:55 18

AIG Life, a doua companie de asigurari de viata din Romania, a decis sa nu mai intre pe piata fondurilor de pensii private facultative, considerand ca este insuficient de atractiva in actuala reglementare.
Compania anuntase acum doua luni ca va investi 10 milioane de euro intr-o companie de pensii care se va implica pe piata pensiilor private obligatorii, dar si facultative.
"Am analizat si am decis ca nu ne implicam. Consideram ca firmele private nu vor fi interesate sa ofere pensii private angajatilor lor in actuala forma a legii. Daca contributia de 200 de euro este deductibila la angajator, este calculata ca venit impozabil la angajat, deci nu este un avantaj real din punct de vedere fiscal. Pe de alta parte, daca angajatul vrea sa contribuie din proprie initiativa la un astfel de fond, nu vad ca angajatorii sa stea sa administreze transferul acestor contributii", a spus Mihai Coca-Cosma, Chief Operation Officer AIG Life.
Forma de colectare a acestor contributii in fondurile private este de altfel principalul subiect de discutie intre companiile care vor sa se implice pe aceasta piata si autoritati.
Ministerul Muncii lucreaza la un proiect care va permite identificarea exacta a contribuabililor la bugetul public de pensii.
Companiile platesc acum contributiile pentru un numar de angajati total, nu pentru anumite persoane.
Primele contributii la sistemul pensiilor facultative (pilonul III) vor putea fi facute de la 1 ianuarie 2007. La aceste fonduri de pensii vor putea contribui toti cei care realizeaza venituri din activitati profesionale, contributia lunara fiind de maximum 15% din salariul brut.
Contributia este deductibila fie la salariat, fie la angajator, pana la 200 de euro pe an.
Nici pentru prima companie de asigurari de viata din Romania, ING Asigurari de Viata, piata pensiilor private facultative nu este atractiva, dar compania va infiinta aceste fonduri doar ca sa poata intra si pe pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii.
"Nu suntem foarte optimisti privind pensiile facultative. N-am investi in pilonul III daca n-ar fi si pilonul II in pregatire", a spus Bram Boon, director executiv al ING Asigurari.
La aceste fonduri de pensii private obligatorii urmeaza sa contribuie toti angajatii mai tineri de 35 de ani si in mod optional cei intre 35-45 de ani, cu 2% din cele 9,5% platite acum din salariul brut catre bugetul public de asigurari sociale. Contributia se va majora treptat pana la 6%.
Fondurile administrate se vor ridica la cateva sute de milioane de euro in primii ani, pentru ca sa ajunga la cateva miliarde de euro in 2010. Printre alte companii care si-au anuntat intentia de a investi in acest sector sunt Allianz-Tiriac, Generali, BCR Asigurari de Viata sau Omniasig Asigurari de Viata.
Activele fondurilor de pensii private sunt de circa 800 milioane de euro in Bulgaria, 7,5 miliarde euro in Ungaria si peste 15 miliarde de euro in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO