Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: 10.000 de clienti la pensiile private facultative

Allianz-Tiriac: 10.000 de clienti la pensiile private facultative

Crinu Andanut considera ca vanzarile de pensii facultative sunt sub asteptari la nivelul pietei, toata lumea fiind in aceasta perioada concentrata asupra pensiilor obligatorii

21.09.2007, 16:50 69

Cele doua fonduri de pensii facultative (pilonul III) ale companiei au cumulat pana pe 18 septembrie un numar de 10.090 de contracte semnate, adica de clienti atrasi, a declarat pentru ZF conducerea companiei. Allianz-Tiriac Pensii Private este deocamdata singurul administrator care a depasit acest prag de clienti pentru pensiile facultative, fiind urmata, in ordine, de ING Asigurari de Viata, Aviva si BCR Asigurari de Viata.
Desi numarul de clienti (contracte semnate) ai companiei a depasit 10.000, numarul de contributori in cele doua fonduri (clienti care au apucat sa-si vireze prima contributie) era la jumatatea lunii de numai 5.710. Restul este reprezentat de contracte semnate recent, pentru care inca nu s-a efectuat prima contributie la fond.
"Vanzarile merg bine la noi, dar au cam incetinit la nivelul pietei. Pentru sfarsitul anului speram sa ne atingem tinta de vanzari de 35.000 de contracte si 20.000 de participanti", spune Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private. Vanzarile de pensii facultative sunt sub asteptari la nivelul pietei, comenteaza el, toata lumea fiind in aceasta perioada concentrata asupra pensiilor private obligatorii (pilonul II).
Primele contracte la fondurile de pensii facultative au fost semnate in lunile mai-iunie ale acestui an. Intre timp, peste 15.000 de romani au incheiat contracte pentru a economisi prin fondurile de pensii facultative, conform unor estimari. Dintre acestia, 9.730 virasera deja cel putin o contributie in fondul de pensii facultative ales, potrivit datelor centralizate pentru data de 14 septembrie de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La aceasta data, Allianz-Tiriac Pensii Private avea 5.710 participanti in cele doua fonduri ale sale (AZT Moderato si AZT Vivace), ING Asigurari de Viata avea 2.240 de participanti in cele doua fonduri (ING Clasic si ING Optim), Aviva avea 1.529 de participanti in fondul administrat (Pensia mea), iar BCR Asigurari de Viata avea 251 de participanti (in fondul BCR Prudent).
In total, activele cumulate ale celor sase fonduri de pensii facultative active pe piata erau la jumatatea acestei luni de 1,1 milioane de lei (327.000 de euro). Pe piata se afla in pregatire de lansare si fondul OTP Strateg, administrat de OTP Garancia. Fondul a fost autorizat deja de CSSPP, dar Comisia nu a dat inca unda verde si pentru forta de vanzare a companiei, pentru ca fondul sa poata incepe sa stranga clienti.
Urmatorul fond care va aparea pe piata este Raiffeisen Acumulare, administrat de Raiffeisen Asset Management. Fondul a primit autorizarea prospectului si mai are nevoie de inca o autorizare din partea Comisiei pentru a aparea pe piata.
Comisia publica saptamanal, in fiecare joi, evolutia pietei pensiilor private facultative. Cea mai recenta raportare, valabila pentru 14 septembrie, este prima in care numarul de participanti (9.730) il depaseste pe cel al agentilor de vanzare autorizati pe aceasta piata (9.275).
Andanut spune ca vanzarile de pensii facultative vor depinde in aceasta perioada de atitudinea agentilor care ar putea fi concentrati asupra pensiilor obligatorii. Allianz-Tiriac Pensii Private are autorizati 4.600 de agenti de vanzare la pensiile facultative si circa 20.000 la pensiile obligatorii.
Andanut spune ca cei 4.600 de regasesc printre cei 20.000, asa ca multi vor profita de intalnirea cu clientii la pensiile obligatorii pentru a promova si produsele de pensii facultative ale companiei.
Piata de pensii facultative va primi un impuls puternic la inceputul anului viitor, spun administratorii de pe piata, pentru ca va putea debuta in forta vanzarea corporate (pentru care companiile si-au pregatit intre timp bugetele) si in acelasi timp se va termina campania initiala de vanzare la pensiile obligatorii (pe 17 ianuarie), eliberand astfel forta de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO