Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac, Omniasig, ING si AIG Life au obtinut 60% din profitul pietei in primul semestru

Allianz-Tiriac, Omniasig, ING si AIG Life au obtinut 60% din profitul pietei in primul semestru

Click pentru imaginea marita

11.09.2008, 14:28 42

Patru companii de asigurari - Allianz-Tiriac, Omniasig, ING Viata si AIG Life - au realizat aproape 60% din profitul pietei asigurarilor din primul semestru, in conditiile in care in acest domeniu activeaza 43 de jucatori.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), profitul net total raportat de asiguratori la jumatatea anului este de 120,8 milioane de lei (32,9 milioane de euro), mai mare cu 50% decat in aceeasi perioada din anul trecut.
Situatia este similara celei din sectorul bancar, unde profitul este chiar mai concentrat la varful pietei. Primele trei banci dupa active - BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen - au realizat 80% din castigul obtinut de piata in primele sase luni, in valoare totala de 522 de milioane de euro net.
Cele patru companii care au concentrat profitul pietei asigurarilor sunt primii doi jucatori din piata totala (generale plus viata) si primii doi din asigurari de viata. Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor, a realizat in primul semestru al acestui an un profit operational de 5 milioane de euro, la fel ca in aceeasi perioada din 2007. Omniasig, numarul doi din piata, a raportat un rezultat brut de 5,4 milioane de euro (aproximativ 4,5 milioane de euro net), cu 52% peste nivelul din primele sase luni ale anului trecut. Cresterea castigului a fost sustinuta de vanzarea companiei de asigurari Unita, la care Omniasig detinea 55% din actiuni, catre grupul austriac Uniqa. ING Asigurari, prima companie din asigurari de viata, a obtinut un profit brut de 5,2 milioane de euro brut (4,4 milioane de euro net), iar AIG Life, al doilea jucator din acest sector, a inregistrat un castig brut de 6,5 milioane de euro (5,5 milioane de euro net).
In total, cele patru companii au castigat peste 19,4 milioane de euro net in prima jumatate a anului. Pe piata asigurarilor, 22 de companii, adica jumatate din total, au mers pe profit in aceasta perioada, fata de numai 15 in primele sase luni din 2007. Totusi, in afara de cei patru jucatori care au realizat 60% din profitul pietei, celelalte companii au obtinut castiguri destul de reduse. Cauza principala a profiturilor marginale si a pierderilor din aceasta piata sunt daunele mari platite de companii pentru politele de asigurare auto Casco si RCA, determinate de frecventa mare a accidentelor de circulatie.
Datele CSA arata ca activitatea de asigurari generale continua sa le aduca pierderi multor asiguratori. La nivelul pietei, rezultatul tehnic din asigurari generale a fost in primele sase luni o pierdere neta de 77,7 milioane de lei (21,2 milioane de euro). Vanzarea de asigurari de viata este insa profitabila, castigul tehnic total fiind de peste 45,2 milioane de lei (12,3 milioane de euro).
In ceea ce priveste companiile cu cele mai mari pierderi, printre acestea se numara Asirom (7,4 milioane de euro) si Ardaf (3,4 milioane de euro), care au cumulat 29% din rezultatul negativ al pietei din primele sase luni, in valoare totala de 136,4 milioane de lei (37,2 milioane de euro). Comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, pierderea totala s-a redus cu circa 17%.
Piata asigurarilor a fost pe pierdere neta in primul semestru, cu un minus de 15,7 milioane de lei (4,3 milioane de euro), insa fata de primul semestru din 2007 acest indicator a scazut de cinci ori. Asiguratorii au ramas pe minus dupa ce si anul trecut piata a mers pe pierdere, cu un rezultat net negativ de 75,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO