Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: pensiile private vor depasi 1,1 mld. euro in 2010

30.01.2007, 13:41 10

Allianz-Tiriac, liderul la zi al pietei asigurarilor, se pregateste sa depuna o cerere de autorizare pentru administrarea de pensii private facultative (pilonul III), a declarat Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii a companiei.
"Calendarul nostru de intrare in administrarea de pensii private depinde in mare parte de calendarul legislativ", a spus Andanut. "Banii pentru intrarea Allianz-Tiriac pe aceasta piata sunt deja alocati, avem bugetele votate, trebuie doar sa reanalizam planul de afaceri dupa aparitia legii privind pilonul II", a declarat el.
Varianta finala a legii privind pensiile private obligatorii (pilonul II) a fost publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute, acesta fiind momentul asteptat de cei de la Allianz-Tiriac pentru stabilirea ultimelor detalii inainte de depunerea cererii de autorizare pentru pilonul III. Apoi, spune Andanut, cererea pentru intrarea in pilonul II va fi depusa in mai-iunie, intre timp Comisia de Pensii (CSSPP) avand de emis norme de aplicare a legii.
"Una peste alta, asteptam ca in septembrie sa se poata face primele optiuni pentru fondurile de pensii obligatorii, iar primele contributii sa fie varsate in ianuarie 2008", estimeaza directorul diviziei de pensii.
In aceasta situatie, activele fondurilor de pensii vor depasi in primul an 200 de milioane de euro, pentru a sari de 1,1 miliarde de euro la orizontul anului 2010, spune Andanut, pe baza estimarilor sale asupra pietei.
"La pilonul II vor contribui circa 2,5 milioane de salariati, iar activele la nivelul anului 2010 vor fi de 800 de milioane de euro. In acelasi timp, pilonul III va avea in 2010 circa 500.000 de participanti, activele depasind in acest caz 300 de milioane de euro", a precizat el.
In aceasta piata, Allianz-Tiriac tinteste prima pozitie, a continuat Andanut. "Avem forta financiara si reteaua de distributie necesara pentru a atinge o baza de clienti suficienta pentru a fi lideri si in businessul administrarii de pensii", spune reprezentantul companiei.
"Vom avea cateva fonduri de pensii diferite, cu profiluri de risc distincte, pentru a satisface cat mai multi potentiali clienti. Profilul de risc va acoperi plaja de la conservator la riscant, in functie de plasamentele fondurilor de pensii, iar randamentele vor fi pe masura", a precizat Andanut.
La pilonul II de pensii vor contribui obligatoriu incepand de anul viitor toti salariatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar cei intre 36 si 45 de ani vor avea si ei optiunea sa contribuie. Andanut spune insa ca marea majoritate a clientilor in acest business va veni din partea celor obligati sa participe la sistem.
Conform legii, un fond de pensii va trebui sa atinga in primii trei ani un numar de clienti de minimum 50.000 de persoane, in caz contrar el fiind subiectul vanzarii si fuziunii cu alte fonduri.
"Noi avem insa planuri mai mari pentru numarul de clienti decat prevederile minime legale. Vom depasi lejer 50.000 de clienti pe fiecare fond pe care il avem in plan", a mai spus reprezentantul Allianz-Tiriac.
Desi cel putin noua companii s-au anuntat interesate de administrarea de pensii private, deocamdata numai una, BCR Asigurari de Viata, a depus o cerere de autorizare in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO