Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: Pilonul III, 200.000 de clienti in primul an

12.03.2007, 16:52 15

Pensiile private facultative (pilonul III) vor atrage aproximativ 200.000 de clienti anul acesta, estimeaza Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii al Allianz-Tiriac. Startul pietei de pensii facultative va fi dat in luna mai, odata cu plata primelor contributii in pilonul III, conform ultimelor declaratii oficiale.
"Pensiile facultative vor atrage circa 200.000 de clienti, iar cele obligatorii intre 2,3 si 2,5 milioane de clienti in primul an de functionare", a declarat Andanut. Pe pilonul III, compania va administra cel putin trei fonduri, cu profiluri diferite de risc, calibrate in functie de preferintele clientilor existenti in prezent pe piata politelor unit-linked. Conform lui Andanut, cumparatorii potentiali de pensii de pilon III ar putea avea un apetit destul de ridicat pentru risc, mai ales cei tineri.
Allianz-Tiriac a primit saptamana trecuta unda verde de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru constituirea unei societati specializate in pensii facultative.
Astfel, Allianz-Tiriac isi va externaliza divizia de pensii intr-o noua societate, care va fi condusa tot de Andanut. Acesta considera ca pensiile facultative reprezinta o sansa importanta pentru angajatori sa ofere pachete salariale mai atractive propriilor angajati, pentru fidelizarea acestora.
"Pe langa publicul care va adera la pilonul III din proprie initiativa, multi angajatori vor putea oferi pensia facultativa ca si completare la pachetul salarial. Am vorbit cu cateva mari companii multinationale si acestea spun ca vor oferi aceasta oportunitate angajatilor", a declarat el.
Andanut spune ca pensiile facultative ar putea concura pe piata produse de asigurare existente, cum ar fi cele de viata cu componenta investitionala (unit-linked) sau cu plata unei rente viagere (vandute in prezent cu denumirea de pensii).
Dupa ce va colecta primele contributii, probabil in luna mai, Allianz-Tiriac Pensii va investi banii pe piata de capital autohtona, cel putin pentru inceput.
"Pe masura ce activele administrate vor creste, piata locala de capital va deveni neincapatoare si vom incepe sa facem plasamente si in strainatate. Legea ne permite sa investim activele pe pietele straine, ceea ce in cazul statelor din sud-estul Europei nu prea s-a intamplat", afirma Andanut.
El considera ca autoritatea de reglementare a pietei (CSSPP) a exagerat cu restrictiile in privinta pilonului III, dar ca administratorii care vor intra pe aceasta piata, inclusiv Allianz, vor reusi sa surmonteze problema. Conform legii, contributiile la pilonul III sunt limitate la 15% din veniturile lunare brute ale contributorului, limita de deductibilitate pentru acestea fiind de 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Pasul urmator pentru Allianz-Tiriac este constituirea efectiva a societatii de pensii, dupa care aceasta va depune la CSSPP o cerere de autorizare pentru administrarea de fonduri de pilon III.
Pe aceasta piata au facut demersuri sa intre BCR Asigurari de Viata, Aviva si ING Asigurari de Viata, prin depunerea la CSSPP de cereri de autorizare pentru administrarea de pensii facultative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO