Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac si BCR Viata au primit licenta pentru pensiile facultative

25.04.2007, 18:45 31

Allianz-Tiriac Pensii Private si BCR Asigurari de Viata au primit ieri licenta de administratori de pensii facultative (pilonul III) de la Comisia de Pensii Private (CSSPP), a comunicat autoritatea de reglementare. Cei doi noi administratori au primit unda verde si pentru cate un prospect de pensii.
Per total, piata pensiilor facultative reuneste acum patru administratori (ING Asigurari de Viata, Aviva Romania, Allianz-Tiriac si BCR Asigurari de Viata), fiecare cu cate un prospect de pensii de pilon III. In plus, inca doua societati, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management, au depus documentatia si cererea de autorizare pentru pilonul III si pentru cate un prospect de pensii facultative, a mai precizat Comisia.
De asemenea, la autorizare mai exista cate un prospect de fond de pensii de la ING si Allianz-Tiriac.
"Din punctul meu de vedere, sistemul pensiilor facultative este deja functional: avem patru administratori si inca doi in curs de autorizare plus opt prospecte de pensii facultative", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP. "De acum incolo, este vorba de o chestiune de saptamani pana vor putea fi colectate primele contributii in sistem, procedurile fiind de acum mult mai simple", a mai precizat el.
La pensiile facultative pot contribui, strict pe baza de voluntariat, toti cei cu varste intre 18 si 52,5 ani, cu maxim 15% din veniturile lunare brute. Contributiile sunt deductibile in limita maxima de 200 de euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator, care pot contribui cumulativ. La sistem pot participa nu doar cei angajati, ci si cei cu profesii liberale sau self-employed, cu conditia sa obtina venituri de natura salariala.
Conform estimarilor Comisiei, pensiile facultative vor putea colecta primele contributii din luna mai a.c.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO