Bănci și Asigurări

Alpha Bank castiga mai putin, dar trece in fata Bancii Transilvania la active

Alpha Bank castiga mai putin, dar trece in fata Bancii Transilvania la active

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania: A fost un an de consolidare pe acelasi palier de profit. Vom avea din nou crestere incepand din 2008 si vom accelera spre sfarsitul orizontului de planificare (2010 - n. red.).

01.11.2007, 21:19 25

Grecii de la Alpha Bank au inregistrat in primele trei trimestre pe piata locala un profit brut de 23,3 milioane de euro. Castigul este cu 16,8% mai mic decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Activele au urcat insa la 3,7 miliarde de euro, astfel ca Alpha a surclasat Banca Transilvania (BT), care avea in septembrie active de 3,4 miliarde de euro. Potrivit propriilor calcule, Alpha detine 5,8% din activele din sistem. In decembrie trecut, BT se afla pe pozitia a cincea, iar Alpha pe locul sase in plasament.
"A fost un an de consolidare pe acelasi palier de profit. Vom avea din nou crestere incepand din 2008 si vom accelera spre sfarsitul orizontului de planificare (2010, n. red.)", a comentat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
Banca a raportat ieri un profit brut de 23,45 milioane de euro, diferenta fata de cifra publicata de grup fiin generata de activitatea celorlalte subsidiare.
El noteaza ca scaderea profitului a fost anticipata, in conditiile in care anul 2007 concentreaza grosul investitiilor pentru extinderea retelei.
Creditele acordate de Alpha au urcat la 2,34 miliarde de euro, respectiv cu 124% peste nivelul din septembrie anul trecut, indica datele publicate la Atena de Alpha Bank.
Grupul rival Eurobank EFG a anuntat ieri ca filiala locala, Bancpost, a ajuns la un sold al creditelor de 2,8 miliarde de euro, in timp ce activele totale au urcat la 4 miliarde de euro. Aceste totaluri includ insa si credite externalizate, aceste sume nemaiexistand practic in portofoliul Bancpost. Banca Transilvania a raportat credite de 2,2 miliarde de euro la septembrie.
ING Bank, care in decembrie trecut era pe pozitia a sasea, peste Alpha Bank si Bancpost, nu a facut publica pana acum valoarea activelor in septembrie.
Finantarile pentru companii reprezinta mai bine de trei sferturi din portofoliul total de credite al bancii, cu un sold de 1,79 miliarde de euro. Comparativ cu septembrie anul trecut, soldul este acum de peste doua ori mai mare.
Creditele de retail au inregistrat insa cresteri mai rapide. Finantarile imobiliare au urcat cu 188%, pana la 271 de milioane de euro, in timp ce creditele de consum au inregistrat mai mult decat o triplare, pana la 280 de milioane de euro.
Pe fondul cresterii rapide, Alpha estimeaza ca si-a majorat cota pe piata creditelor cu 1,9 puncte procentuale, pana la 6%. Depozitele atrase au urcat cu 28%, pana la 999 de milioane de euro. Alpha are astfel o cota de 3% din depozitele din sistem.
In toamna trecuta, grecii au anuntat un plan strategic de orientare spre zona de retail, sustinuta printr-o extindere a retelei teritoriale la 300 de unitati, pana in 2010, fata de 54 cate detineau la acel moment. Banca a prezentat recent un nou model de unitate - un birou de mici dimensiuni, dedicat exclusiv clientilor persoane fizice, amplasat in centre comerciale. Conceputul de magazin bancar, denumit "Alpha Point", a fost deja implementat in cinci locatii din Bucuresti, Timisoara, Constanta si Baia Mare. Pana la sfarsitul anului vor mai deveni operationale inca cinci astfel de locatii.
De la inceputul anului si pana in prezent, Alpha Bank Romania a deschis 31 de unitati, ajungand astfel sa opereze 101 sucursale si agentii. Potrivit planurilor, reteaua trebuie sa ajunga la 125 de unitati pana la sfarsitul anului. Numarul angajatilor bancii a crescut cu 501, pana la 1.714 persoane, la sfarsitul lui septembrie.
Efortul investitional s-a vazut in cresterea cheltuielilor operationale cu 46%, pana la 48,8 milioane de euro.
In primele trei trimestre ale anului banca a obtinut venituri operationale de 72,2 milioane de euro, in crestere cu numai 17,6% fata de anul trecut.
Capitalurile proprii ale Alpha Bank totalizau la sfarsitul lunii septembrie aproximativ 333 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO