Bănci și Asigurări

Amanata deja de doua ori, finalizarea privatizarii BCR s-a impotmolit la Senat

Amanata deja de doua ori, finalizarea privatizarii BCR s-a impotmolit la Senat

Semnat la sfarsitul anului trecut, contractul de privatizare a BCR nu poate fi dus la capat din cauza blocajelor birocratice

30.06.2006, 20:46 21

Procedurile legale necesare finalizarii procesului de privatizare a BCR continua sa tergiverseze definitivarea tranzactiei, ieri aparand un nou impas din cauza blocarii proiectului de lege la Senat din cauza unui "viciu de fond" invocat de Opozitie.
Senatorii PSD si PRM au reclamat ieri ca Guvernul le-a trimis un act normativ privind aprobarea contractului de vanzare-cumparare si nu aprobarea de principiu a privatizarii, asa cum ar fi trebuit.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca, pentru deblocarea situatiei in cazul privatizarii BCR, se impune refacerea de catre Executiv a proiectului care face referire la acest contract.
"Este o greseala de fond a Guvernului, pentru ca nimeni nu s-a opus privatizarii. Problema este ca, pentru prima oara, Executivul a incercat sa iasa din raspunderea pe care o are ca parte in negocierea acestui contract", a opinat Vacaroiu.
El a adaugat ca este pentru prima oara, in 16 ani, cand Guvernul vine in Parlament sa supuna aprobarii un contract de vanzare-cumparare, fara ca Parlamentul sa fie parte la negocieri.
"Domniile lor trebuie sa vina cu un proiect de lege care sa prevada aprobarea de principiu a privatizarii derulata la BCR, nu a contractului de vanzare-cumparare", a adaugat Vacaroiu.
El a mentionat ca solutia care se impune este ca "Guvernul sa-si retraga proiectul de lege, sa-l refaca, dupa care comisiile intocmesc raportul, il aprobam in sesiunea extraordinara din august, il trimitem la Camera si la 1 septembrie este gata".
"Vreau sa va mai spun ca acest proiect nu are legatura cu prioritatile privind integrarea", a adaugat Vacaroiu.
Semnat la sfarsitul anului trecut, contractul de privatizare a BCR nu poate fi dus la capat din cauza blocajelor birocratice, care ar putea intarzia pe mai departe finalizarea procesului. Recent, Guvernul a prelungit termenul limita pentru transferul dreptului de proprietate asupra BCR pana la 21 septembrie in loc de 21 iunie. Amanarea a fost acceptata de Erste Bank, care continua intre timp sa se pregateasca pentru preluarea controlului asupra celei mai mari banci romanesti.
Erste Bank va plati 3,75 miliarde de euro pentru preluarea BCR, valoarea tranzactiei reprezentand cea mai mare suma angajata pentru o privatizare in Romania.
Banca austriaca va achizitiona un pachet de 61,88% din actiuni, o participatie de 36,88% aflandu-se in proprietatea AVAS, iar restul de 25% plus doua actiuni fiind detinute de BERD si IFC.
Guvernul a justificat decizia de prelungire a termenului prin intarzierea Consiliului Concurentei in a-si prezenta un punct de vedere privind preluarea BCR de catre banca austriaca Erste. De fapt, Consiliul a solicitat si date suplimentare.
Mai mult, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat ca asteapta din partea Guvernului elaborarea unui act normativ care sa stabileasca valoarea garantiilor emise de stat in favoarea BCR pentru fosta Bancorex si termenul in care acestea pot fi executate.
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, n.r.) si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa reglementeze aceasta problema printr-un act normativ, indiferent care va fi forma acestuia, lege sau ordonanta. Pana atunci, Consiliul Concurentei nu poate da avizul final", a aratat Berinde.
Avizul Consiliului Concurentei privind emisiunea de tilturi de stat in favoarea BCR la momentul fuziunii cu Bancorex reprezinta una dintre ultimele conditionalitati pe care partea romana trebuie sa le indeplineasca pentru finalizarea privatizarii BCR si trecerea pachetului majoritar de actiuni in posesia Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO