Bănci și Asigurări

Analistii: BNR nu va ezita sa urce din nou dobanda, dar momentan nu pare necesar

Analistii: BNR nu va ezita sa urce din nou dobanda, dar momentan nu pare necesar

Click pentru imaginea marita

27.06.2008, 19:46 18

BNR nu va ezita sa majoreze in continuare dobanda cheie la leu, considera analistii, dupa ce banca centrala a operat deja o crestere cu trei puncte procentuale, pana la 10% pe an, in numai opt luni.
Totusi, majoritatea analistilor din bancile locale considera ca o noua crestere a dobanzii nu va fi necesara, intrucat inflatia ar trebui sa intre pe o panta descendenta din toamna. Nici revenirea dobanzii pe palierul de doua cifre, pentru prima data dupa mai bine de trei ani, nu este privita cu emotie.
"BNR transmite un semnal de ingrijorare, precum si faptul ca este dispusa la cresteri suplimentare daca este nevoie. Insa, avand in vedere informatiile disponibile acum, nu cred ca sunt necesare majorari suplimentare", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El se asteapta ca inflatia sa coboare la 6,5% la sfarsitul anului, dupa ce va atinge un varf de 9,6% in iulie.
Mai pesimist, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca depasirea pragului psihologic de 10% pe an deschide drumul pentru noi majorari de dobanda.
"La urmatoarea sedinta de politica monetara ar putea sa fie operata o majorare mai importanta, cu cel putin 0,5 puncte procentuale, in conditiile asteptarilor inflationiste ridicate", spune Voinea.
Totusi, la inceputul lunii mai, guvernatorul Mugur Isarescu a aratat ca decizia de atunci de majorare a dobanzii cu un sfert de punct procentual ar trebui sa fie citita de piata ca "o intoarcere la normalitate", la un context in care banca centrala face ajustari fine ale politicii monetare. Din octombrie trecut si pana in primavara dobanda urcase cu pasi de 0,5 puncte si chiar un punct procentual.
"BNR incearca sa ramana aliniata la necesitatile economiei fara a-si fi propus sa deschida calea spre noi cresteri de dobanda. Cred ca BNR va incerca pentru urmatoarele trei - sase luni sa mentina randamentul real (diferenta dintre dobanda cheie si inflatia anualizata, n. red.) pozitiv, la circa o suta de puncte de baza", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Daniel Daianu, europarlamentar din partea PNL si fost ministru de finante, spune ca mesajul transmis de BNR este analog cu cel transmis de alte banci centrale, "ca sunt in alerta" si sutine ca decizia de majorare a ratei de politica monetara este rationala. "Situatia este foarte critica, pentru ca socurile externe, generale, au coplesit ceea ce poate face o banca centrala. Chiar daca politicile monetare devin restrictive, nu este vorba doar de o inflatie generata de o spirala pret - salarii. Nu este vorba de un fenomen temporar. Marele handicap al bancilor centrale este ancorarea anticipatiilor pe termen mediu si lung", a explicat Daianu.
El a aratat ca atunci cand este vorba de un soc singular, cu efect temporar o banca centrala nu umbla neaparat la dobanda. "Este vorba de un buchet de socuri ce pot sa aiba efecte secundare in lant, care deja se produc", a spus Daianu.
Decizia BNR de a majora dobanda nu a avut un impact vizibil asupra cursului. Euro era tranzactionat pe piata de la Bucuresti ieri dupa-amiaza la niveluri de 3,65 lei, unde coborase inca de miercuri seara, pe fondul unei miscari regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO