Bănci și Asigurări

Analistii: Creditarea va frana pana la un ritm de doar 5%

Analistii: Creditarea va frana pana la un ritm de doar 5%

Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank Florian Libocor, economistul-sef al BRD-GSG

18.11.2008, 19:53 13

Analistii estimeaza o incetinire semnificativa a creditarii in 2009 si chiar o franare de pana la circa 5% fata de 2008, ceea ce va conduce implicit la temperarea consumului si reducerea investitiilor, cu impact asupra ritmului de crestere economica, domeniile cele mai afectate urmand sa fie constructiile si vanzarile cu amanuntul.
"In 2009 ma astept la o incetinire abrupta a creditarii pana la aproximativ 5% spre finalul anului. Incetinirea ritmului de creditare este probabil sa fie mult mai pronuntata pe segmentul populatiei", considera Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Mai optimist, economistul-sef al BRD-GSG, Florian Libocor, crede ca sunt sanse ca ritmul de creditare doar sa se injumatateasca in raport cu dinamica din acest an, estimand o crestere de circa 15-20%.
Si BNR estima la sfarsitul lunii trecute o crestere a creditului de 15% pentru 2009.
Viteza redusa a creditului va determina o incetinire puternica atat a consumului privat, cat si a investitiilor si implicit vom avea o crestere economica redusa in 2009, spune Chidesciuc.
Totusi, Romania se poate considera "norocoasa", in opinia analistilor, avand in vedere ca gradul de intermediere bancara este redus, pentru ca altfel impactul asupra cresterii economice ar fi fost mult mai puternic. Raportul credit privat raportat la PIB este in Romania in jur de 40%.
"Din fericire, dependenta economiei romanesti de credite bancare nu este la fel de mare ca in alte tari datorita gradului relativ redus de intermediere financiara din Romania. La un credit neguvernamental de circa 40% din PIB, dependenta companiilor si a populatiei de creditele bancare este semnificativ mai mica decat in tari precum cele din Europa Centrala si de Est in care creditul reprezinta 60-70% din PIB sau in tari precum cele din zona euro unde intermedierea financiara este peste 100%", explica economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Spre exemplu, ponderea creditului bancar in bilanturile companiilor din Romania este usor peste 10%, mult mai mica decat in alte tari, ceea ce protejeaza partial companiile de inasprirea conditiilor de creditare bancara. Cele mai afectate vor fi insa companiile care au un grad de indatorare ridicat si au o dependenta peste medie de creditul bancar.
Exista insa incertitudini majore legate de modul cum vor reactiona companiile si gospodariile la constrangerile care vor exista in termeni de finantare.
Daca in privinta companiilor, riscul este diminuat de dependenta relativ scazuta de finantarea bancara, in ceea ce priveste gospodariile, este greu de anticipat cum va reactiona sentimentul consumatorului la noile conditii de creditare, cumulat si cu o incetinire asteptata a cresterii veniturilor, spune Dumitru.
Riscurile sunt relativ diminuate de o anumita persistenta si rigiditate a consumului in Romania.
"Probabil ca vom asista la o incetinire a cresterii consumului de la 13-14% in prezent la circa 5-6% in 2009, insa ar trebui sa avem o schimbare dramatica de comportament de consum pentru a asista la o stopare a cresterii consumului", in opinia lui Dumitru.
Cel mai probabil creditarea va fi alimentata preponderent de componenta in lei, in conditiile in care este de asteptat ca BNR sa continue sa scada rezervele minime obligatorii in lei, cifrate in acest moment la circa 20 mld. lei.
"In cazul in care vor fi reduse treptat rezervele minime in lei, vor fi suficiente resurse sa se asigure prin fenomenul de multiplicare a masei monetare cresterea creditului intr-un ritm care sa continue sa sustina activitatea economica, in special activitatea de investitii", spune Dumitru.
La sfarsitul lunii octombrie, BNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit de la 20% la 18%, pentru a stimula creditarea in moneda locala.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat recent ca se asteapta la o temperare puternica a creditului in valuta, in conditiile in care bancile nu vor mai primi cu aceeasi usurinta finantari de la actionarii lor straini.
Chidesciuc apreciaza ca in scopul stimularii creditarii in lei, dar si al reducerii cererii de lei din partea bancilor, este probabil sa vedem si in viitor reduceri ale rezervelor minime obligatorii la lei.
Intr-un scenariu neutru spre optimist, temperarea cresterii economice s-ar face catre o crestere de 4-5% in 2009, in conditiile diminuarii ordonate a creditarii, in special pe componenta de valuta, ceea ce ar putea conduce chiar la efecte pozitive de diminuare a consumului si o reducere a presiunilor pe contul curent si pe inflatie, mai spune Dumitru.
Riscurile sunt insa ridicate, o stopare brusca a activitatii de creditare putand antrena chiar un impact mai negativ asupra activitatii economice.
Un astfel de scenariu are insa o probabilitate mica, in conditiile in care creditarea este de asteptat sa continue sa creasca, insa intr-un ritm mult mai incetinit, explica Dumitru.
"Cuvantul de ordine este incertitudinea. Tentatia pesimismului este destul de mare, insa nu cred ca pe baza informatiilor existente acum putem anticipa un scenariu de recesiune si in Romania ca fiind cel mai probabil. Cel mai probabil ramane un scenariu in care economia incetineste substantial, dar ramane in zona de 4-5% crestere economica, ceea ce nu este nicio tragedie, dimpotriva, ar fi chiar de dorit si sanatos sa se intample asa."
Conform celor mai recente estimari, BCR vede cresterea economica de anul viitor la 4,4% din PIB.
Temperarea dinamicii creditarii va duce inevitabil la o temperare a evolutiei anumitor sectoare ale economiei.
"Sectoarele cele mai afectate de incetinirea creditarii vor fi constructiile, serviciile financiare si vanzarile cu amanuntul", spune Chidesciuc.
In opinia lui Libocor, se va inregistra o temperare a dinamicii sectoarelor ale caror produse sunt cumparate in piata, in cea mai mare parte, prin finantare imprumutata, in timp ce produsele care pot fi achizitionate de catre clienti prin finantare proprie vor fi mai putin influentate.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO