Bănci și Asigurări

Analistii despre inflatie: Greul a trecut

Analistii despre inflatie: Greul a trecut

Click pentru imaginea marita

13.08.2008, 19:14 16

Evolutia nefavorabila a cursului de schimb si cresterea preturilor materiilor prime, in principal a combustibililor, precum si dinamica cererii sunt cateva dintre riscurile care ar putea duce la o rata mai mare a inflatiei, in situatia in care se vor materializa.
Ionut Dumitru, directorul de cercetare al Raiffeisen Bank, spune ca este de asteptat ca inflatia anuala sa scada substantial in lunile urmatoare, cu circa 1%, urmand sa ajunga la 8% in august si la 7% in septembrie. Pentru sfarsitul anului, estimarea bancii ramane nemodificata, la 6,5%.
"Este posibil ca lunile august si septembrie sa consemneze o inflatie foarte apropiata de 0% sau chiar o deflatie usoara. Sunt sanse mari ca inflatia la sfarsitul anului sa fie in zona 6 - 6,5%, in conditiile in care pretul petrolul a scazut, iar alimentele vor fi in mod evident un factor dezinflationist puternic", spune Dumitru.
Prognozele privind inflatia din 2008 si 2009 au fost revizuite, la inceputul lunii august, in crestere de banca centrala de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%, tintele fiind insa mentinute.
Datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica arata ca majorarea preturilor de consum s-a accelerat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
Analistii apreciaza ca acesta a fost varful de inflatie din acest an, nivelul fiind sub estimarile lor.
Surpriza a venit de la preturile bunurilor alimentare care au inregistrat o deflatie de circa 0,7% mai mare decat asteptarile.
"Pentru moment ne mentinem prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului de 6,5%. Cred ca inflatia din iulie a reprezentat maximul acestui an si ma astept sa asistam la o revenire pe o traiectorie dezinflationista incepand cu acesta luna. Cu toate acestea evolutia viitoare a inflatiei este conditionata de evolutia pretului international al petrolului si in masura in care climatul de pe pietele financiare internationale ramane incert si majoritatea economiilor se confrunta cu inflatie ridicata economia Romaniei va fi la randul sau afectata", spune Georgiana Constantinescu, analist in cadrul Credit Europe Bank.
Decelerarea inflatiei in perioada urmatoare este estimata si de economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, in principal datorita efectului de baza favorabil, inflatia prognozata de ea pentru finele anului fiind de 6,8%.
"In luna august deja se va simti o scadere a preturilor la combustibil si a serviciilor indexate la cursul valutar, pe fondul aprecierii leului. Cu toate ca inflatia lunara se va tempera semnificativ in lunile urmatoare influentata de factorii mentionati, inflatia anuala va ramane la un nivel relativ ridicat", explica Pal.
Dan Bucsa, directorul de cercetare al Bancpost, spune ca este de asteptat ca rata inflatiei sa scada sub 7% pana la sfarsitul anului, cele mai puternice presiuni inflationiste venind din partea cererii agregate si a anticipatiilor privind inflatia.
"Cererea agregata continua sa creasca rapid, pe seama maririi creditului in valuta si a veniturilor populatiei. Neancorarea anticipatiilor inflationiste se reflecta in revendicarile salariale. Daca salariile reale cresc mai repede decat productivitatea muncii, atunci presiunile inflationiste cresc si ele", explica Bucsa. El estimeaza ca inflatia de sfarsit de an s-ar putea incadra in intervalul 6,3 - 6,6%.
Lupta cu preturile a devenit mult mai dura anul acesta, pe fondul crizei financiare internationale si al scumpirii unor produse, tintirea inflatiei fiind supusa unui test de eficienta la nivel international.
In conditiile in care ultimele evaluari intrevad riscul ca si tinta de inflatie pe 2009 sa fie amenintata, analistii apreciaza ca BNR poate ridica dobanda de politica monetara si la peste 10,5%, fata de 10,25% in prezent.
Intr-un raport al Citi se mentioneaza ca BNR ar trebui sa continue sa intareasca politica monetara in conditiile in care presiunile inflationiste raman ridicate, persista excesul de cerere si nu exista perspective pentru obtinerea unui raspuns adecvat al politicii fiscale la presiunile inflationiste, in perspectiva alegerilor generale programate pentru acest an. Pentru finele anului, analistii Citi anticipeaza o inflatie care va depasi usor nivelul de 7%, comparativ cu 6,57% in decembrie 2007.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO